Половината от населението на ЕС вече е напълно ваксинирано

Половината от населението на ЕС вече е напълно ваксинирано

Половината от населението на ЕС вече е напълно ваксинирано срещу коронавируса, според статистика на агенция Франс прес, базирана на данни на официални източници.

Общо това представлява 223,8 милиона души, които са получили по две дози от ваксините срещу вируса, по една доза сред прекаран болест, или по една доза от еднодозова ваксина.

От 27-те страни членки 13 са преминали прага от 50 процента от населението, които са напълно ваксинирани. Първенци в тази насока са Малта (74 процента), Белгия (59 процента), Испания (58 процента).

Сериозно засегнатите от пандемията Италия, Франция и Германия са ваксинирали напълно съответно 54, 53 и 52 процента от населението.

В дъното на класацията са България и Румъния, които са ваксинирали напълно съответно 14 и 25 процента от населението си.

Близо 60 процента от населението на ЕС е получило най-малко една доза от ваксините, тоест 265,9 милиона души.

ЕС вече изпреварва САЩ по показателя на напълно ваксинираните хора. Към 1 август 49,7 процента от жителите на САЩ бяха напълно ваксинирани спрямо 49,8 процента от жителите на ЕС. Към същата дата ваксинираните с най-малко една доза в САЩ бяха 57,8 процента от населението спрямо 59,3 процента от жителите на ЕС. През изминалата седмица всеки ден в ЕС са поставяни дози от ваксините на 0,6 процента от населението, докато в САЩ те са поставяни на едва 0,2 процента.

Днес говорителката на ЕК Вивиан Лунела заяви, че ЕК вече провежда подготовка за възможна реваксинация на населението на ЕС с допълнителни дози от ваксините и заради тази цел се извършват покупки на милиарди допълнителни дози ваксина.

"Напълно възможно е да ни е нужна реваксинация с трета доза. Поради тази причина ние подписахме още един договор с компаниите Pfizer и BioNtech през май за доставката на допълнителни 1,8 милиарда дози ваксини. Смятаме, че е важно да бъдем готови за ситуацията, ако ни потрябват тези ваксини", заяви говорителката.

Тя обаче отказа да коментира съобщенията в медиите за повишени цени на ваксините. Лунела заяви, че тази информация е поверителна.

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?