Половината от работещите в ИТ сектора са с нагласи да емигрират

Половината от работещите в ИТ сектора са с нагласи да емигрират

Неравномерното разпределение на сроковете за изпълнение на задачите и нерегламентираното увеличаване на работното време до повече от осем часа дневно са сред основните проблеми пред работещите в сферата на информационните технологии (ИТ) у нас. Данните са от проучване за условията на труд в сектора.

През последните десет години секторът се удвои и достигна 70 000 души. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на дискусия "Условията на труд в ИТ сектора - предизвикателства и реалност", цитиран от БТА.

Половината от работещите в сектора имат нагласи за емиграция,независимо от добрите условия за работа у нас. Като цяло се чувства сериозен дефицит на кадри, заяви Димитров.

Според председателя на НБС "ИКТ" Георги Билюков има свръхнатовареност на специалистите в сектора. Това говори за няколко проблема - липсва добър мениджмънт и добро управление на места.

От ранна детска възраст родителите трябва да насочват децата си в тази сфера, за целта е необходимо да се примени образованието на най-малките, смята Билюков.

Голям интерес за работа извън София. Около 63 на сто от анкетираните имат желание да работят извън столицата, ако заплащането се запази на същите нива, както и всички компоненти, характеризиращи условията на труд.

Повече от половината от изследваните лица имат висока оценка за удовлетвореност от работното си място. Едва 7.7 процента споделят, че по-скоро не са удовлетворени, а напълно неудовлетворени са 1.7 на сто.

Като цяло договорените параметри в индивидуалните трудови договори не винаги отговарят на реалността. Ето защо от синдиката предлагат да се разработи и приеме в процеса на колективното договаряне на пакет от мерки, насочени към подобряване на условията на труд в сектора, за да се намалятстресът и напрежението на работното място.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?