Половината от смъртните случаи в белгийската област Фландрия са резултат от евтаназия

Половината от смъртните случаи в белгийската област Фландрия са резултат от евтаназия

За 2013 г. близо половината от смъртните случаи в белгийската област Фландрия са били свързани с евтаназия, съобщават местни медии, като се позовават на данните от университетско изследване, предаде БТА в сряда.

Уточнява се, че официално тези случаи съставляват 4,6 на сто, но в условията на анонимни свидетелства лекари са заявили, че на почти всеки втори пациент прилагат мерки за съкращаване на страданието. Това най-често става в интензивните отделения на болниците, където шансовете за лечение отсъстват. Лекарите прибягват до поставянето на прекомерни дози успокоителни средства, с което ускоряват края на болния.

Отбелязва се, че тази лекарска практика не е позволена от белгийските закони. Същевременно много често става дума за случаи, в които болният не е в състояние сам да поиска евтаназия по официалния път, тъй като не е в съзнание. Законът за евтаназията в Белгия е с най-широк обхват в света и позволява умъртвяването дори на деца с непреодолимо физическо страдание, както и на възрастни с тежки, нелечими и нетърпими физически или психически мъки.

За да може някой да бъде подложен на евтаназия, той трябва да подаде документи до медицинска комисия, която се произнася в срок до две години. Експертите настояват законът за евтаназията да бъде допълнително разширен с узаконяването на възможността лекарите да пристъпват към умъртвяване без съгласието на пациента, когато той не е в състояние да заяви волята си, страда и положението му е безнадеждно.

Споделяне

Още от Европа