Половината от стажантите в администрацията са останали на работа

Между 40 и 60% от студентите, стажували в държавната администрация, остават на работа, каза във вторник Светлозар Петров, управител на Jobtiger и председател на Фондация на бизнеса за образованието.

Той представи резултатите от проекта "Преодоляване на различията между образователната система и държавната администрация като работодател", финансиран от британското посолство.

По програма на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) през миналата година 710 студенти са кандидатствали за летни стажове в държавната администрация, като 123 от тях реално са започнали стаж.

Най-голям интерес към практика в министерствата има от страна на студентите от УНСС, Софийския университет, Великотърновския университет и Икономическия университет във Варна.

Това са предимно студентите от 3-ти и 4-ти курс, защото тогава младите хора стават по-активни заради наближаващото завършване, коментира Лариса Петрова, експерт в МДААР.

У нас много по-малко млади хора искат да работят като чиновници. Във Великобритания те са много повече, отбеляза Петров.

В момента обучение по специалността "Публична администрация" се предлага от 16 висши училища.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?