Половината пълнолетни българи се определят като истински религиозни

Половината пълнолетни българи се определят като истински религиозни

Близо 3.2 милиона пълнолетни българи (от общо 5.5. млн.) твърдят, че вярват в Бог, а 2.8 милиона се самоопределят като "истински религиозни". Това показва представително социологическо изследване на "Галъп интернешънъл", направено преди най-големия православен празник Възкресение Христово. Изследванията са независими от външно финансиране.

Близо 4.6 милиона пълнолетни българи се определят като източноправославни, а 500 хиляди – като мюсюлмани. Атеистите са 3% или над 150 хиляди души. Останалите представляват други изповедания или не могат да отговорят.

"Оказва се, че принадлежността към дадено вероизповедание е преди всичко обществено-политически етикет и се споделя широко, но истинската религиозност и вярата в божество не са толкова присъщи у нас – България е малко под средните нива на религиозност в света", се казва в изводите на изследването.

Изследването показва, че общо 2.2 милиона българи (41%) имат доверие в православната Църква, а 36% - не. Това показва, че вярата не върви задължително и с доверие в институцията. "В последните години обаче доверието в Църквата у нас укрепна и е високо на фона на всички останали институции – макар и с колебания", сочат изводите на "Галъп".

Социологическата агенция допълва, че изборът на патриарх Неофит през 2013 г. е повишил доверието, но различни скандали в годините след това очевидно влияят и водят до моментни колебания и амортизиране на популярността на Църквата.

По света 62% от хората по света се определят като религиозни, 25% се определят като нерелигиозни, 9% избират опцията атеисти, а останалите не могат да отговорят.

Споделяне

Още от България