Половината пловдивски студенти преписват, 10% - свидетели на подкупи

Половината пловдивски студенти преписват, 10% - свидетели на подкупи

Повече от половината студенти в Пловдивския университет преписват по време на изпит, а 10% имат личен опит в купуването на изпит, сочат данните от изследване на корупцията във висшето образование, направено от Младежкото сдружение за мирно развитие на Балканите. Изследването е по проект, финансиран от институт "Отворено общество", и обхваща университети в Загреб, Молдова, Скопие, Пловдив и Белград.

 

Данните сочат, че 8 на сто от студентите в Пловдив имат наблюдения за корупционни практики, при които преподавател иска подкуп, за да не "скъса" студент на изпит, а 10 процента от студентите пък имат лични впечатления за подобни случаи. По отношение на корупционните практики водещи са университетите в Скопие и Молдова, където 22% и 20% от студентите са отговорили, че имат лични наблюдения за даване или получаване на подкуп от преподавател.

 

70% от младежите в Пловдивския университет не биха докладвали, ако са свидетели на подкуп. Всеки трети все пак казва, че би споделил при анонимност. В Молдова се изказват по-смело. Там 47% биха подали сигнал, но пак ако се гарантира запазването на самоличността им в тайна.

 

Студентите посочват три основни причини да премълчават за корупцията- липсата на вяра, че може да се промени нещо, незнанието на кого да се съобщи за порочната практика и страха от възмездие - че този, срещу когото е подаден сигналът, би търсил отплата. Друга причина младите хора да не се противопоставят мощно на корупцията е, че много от тях в противен случай нямат големи шансове да се дипломират, заради безотговорното отношение към образованието.

 

36% от пловдивските студенти пък имат пряк опит в писане на чужда домашна работа.

 

От сдружението подготвят наръчник с резултатите от анкетата, който ще бъде разпространен във висшите училища. В случай, че студентите от останалите висши училища искат да проведат подобна анкета, от сдружението са готови да им съдействат.

Споделяне

Още от България