Половината по-възрастни българи не знаят към кого да се обърнат, ако им нарушат правата

50 % от хората над 45 години не знаят към кого да се обърнат, ако бъдат нарушени правата им. Това сочат данни от изследване, направено по поръчка на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори /АББРО/. Те бяха представени на кръгла маса "Ние ЗА човешките права", съобщи БТА.

Според същото изследване повече от половината млади и активни хора на възраст между 19 и 44 години смятат, че знаят своите права и към кого да се обърнат, ако бъдат нарушени. Сред всички възрастови групи, тази на 12-18 годишните е много по-информирана от миналата година, сочат още данните.

Най-голям процент от населението - 40 %, ще се обърне за помощ към полицията, почти 30 % от останалата част биха потърсили помощ от приятели и роднини, а само 8 % от тях ще сигнализират за нарушение на правата им в медиите, сочат още данните.

Изследването е направено специално за случая през юли т. г., когато 30 радиостанции в страната са включили в програмите си образователна рубрика "Ние ЗА човешките права". Изследването е представителна извадка, направена във Варна, Пловдив, Русе и Бургас между 1622 случайно подбрани лица.

Запазва се тенденцията българските медии само да информират, но не и да анализират случаите на нарушения на правата на човека у нас или работата на правозащитните организации. Това каза проф.Весела Табакова от журналистическия факултет на Софийския университет. Според нея в България има държавници, които са явна заплаха за човешките права. За това медиите и неправителствените организации трябва да се обединят в коалиция, за да станат обществен катализатор при формирането на социалната политика.

От асоциацията в момента изготвят Наръчник на журналиста за работа с НПО за ефективна защита на правата на човека в България. Автор на изданието е проф. Табакова. Той ще бъда представен в края на октомври, когато приключва и проекта.

Споделяне

Още от България