Половината родители в България не изслушват децата си

Само половината от българските родители изслушват и се съобразяват с мнението на децата си. Все още има много родители, които смятат, че най-важното е да осигурят материално благополучие на децата си и оставят на заден план комуникацията с тях. Това сочи проучване на УНИЦЕФ, представено в рамките на кампанията "Мълчанието днес ражда викове утре".

От УНИЦЕФ обясниха, че общуването с детето в първите три години е много важно, защото то изгражда нагласата му към света. "Агресията, чувството за самота, пониженото самочувствие могат да са резултат от спестени ласки и незачитане на индивидуалността на детето в ранна детска възраст", заяви представителят на УНИЦЕФ за България Октавиан Бивол.

"Погрешни са практиката и мисленето, че детето е малко и не разбира", посочи докторът по психология Мария Трифонова. Тя отбеляза, че в тази кампания се изяснява, че бебетата също разбират. Трифонова добави, че в ранна детска възраст могат да се решат проблеми, които се появяват по-късно като отпадането от училище.

Кампанията цели да се повиши информираността на българските родители за важността на първите три години в развитието на децата, както и да стимулира пълноценното общуване с децата в този период.

Лицата на кампанията са дизайнерът Виргиния Здравкова, актьорът Стефан Вълдобрев и певецът от дуета Румънеца и Енчев - Георги Енчев.

Споделяне

Още от България