Половината софиянци с парно не биха решили сами процента сградна инсталация

Половината софиянци с парно не биха решили сами процента сградна инсталация

Повече от половината софиянци, които ползват централно отопление, не биха се наели сами да определят процента сградна инсталация, който да им се начислява в сметките. Това сочат данни от ежегодно непредставително анкетно проучване на топлинния счетоводител "Нелбо" след клиентите му. В него 512 души са запитани как възприемат предложената от столичния кмет Йорданка Фандъкова идея абонатите сами да определят какъв да е процентът сградна инсталация чрез гласуване на Общо събрание на етажна собственост, а не както е сега този прогнозен дял в сметките да се изчислява от фирмите за дялово разпределение.

 

От анкетираните 55 процента са заявили, че не биха се ангажирали с това, тъй като нямат експертните познания за това. Всеки трети клиент на фирмата пък заявява, че не би сменил топлинния си счетоводител, на 23 процента твърдят, че биха сторили това. Тези отговори в сегашното проучване са аналогични на миналогодишното, посочват от дружеството.

 

На въпроса дали ако монтират радио уреди в дома си, биха допускали контролно отчетници веднъж годишно, за да се следи за кражби на топло, 88% от анкетираните дават положителен отговор. Почти същият брой столичани биха искали да имат междинен отчет в средата на отоплителния сезон, ако не са на месечно отчитане.

 

64 на сто от запитаните са склонни да отчитат сами уредите си, за да имат точни месечни сметки за парно. Поравно се разпределя броят на положително настроените към плащането на отоплението на 12 еднакви месечни вноски, както и на тези, които не одобряват подобен начин на заплащане.

 

Половината от анкетираните са подменили вече своите топломери с нови. 27% са се доверили отново на обикновените уреди, а 23% са избрали модерните радио уреди. 18% са заявили, че тепърва им предстои да изберат какви топломери ще монтират. 32% от участниците в проучването живеят в сгради, в които топломерите не са с изтекъл живот на батерията.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?