Положителна е оценката за нови блокове в АЕЦ “Козлодуй“

Положителна е оценката за нови блокове в АЕЦ “Козлодуй“

Положителна е оценката за възможността на площадката на АЕЦ “Козлодуй“ да се изградят нови един или два реактора, съобщи в петък пред журналисти изпълнителният директор на ядрения оператор Димитър Ангелов.

Анализът за това бе поръчан от правителството в края на миналата година и изготвянето на техническата и икономическата оценка е било възложено на испанската компания “Ибердрола“, която работи по съоръжението за намаляване до 50 пъти на обема на радиоактивните отпадъци от централата. Докладът им сочи, че може да се изградят до два блока с мощност между 700 и 1000 МВ, но крайното решение ще е на правителството. Министерският съвет трябва да реши и дали ще има търг за избор на бъдещ инвеститор, но към новата мощност интерес вече са проявили самите “Ибердрола“. Преди време специалният пратеник на САЩ за енергийните въпроси в Евразия Ричард Морнингстар бе съобщил, че от проекта се интересуват и американски инвеститори. По информация на Mediapool за обявяване на процедура за нов реактор се ослушват и от чешкия “Шкода Алианс“, който игра за проекта “Белене“, но не можа да се пребори с руската “Атомстройекспорт“. Руснаците също вече обявиха, че ако се обяви конкурс за новата мощност, ще участват.

От думите на Ангелов стана ясно, че е възможно съществуващата инфраструктура на затворените съгласно договорката с Европейския съюз четири малки блока да се апортира в бъдещо дружество с частен инвеститор. Подстанциите и мрежата на спрените реактори ВВЕР-440 се оценяват на 1.5 млрд. евро и включването им в бъдещия проект ще ускори изграждането му до 5 години.

Преди време обаче премиерът Бойко Борисов бе заявил, че в бъдещата нова мощност в АЕЦ “Козлодуй“ няма да се използва съществуващата инфраструктура, а ще се прави изцяло нова.

Въпреки първоначалното положително становище на предпроектното проучване, все още предстои да се прецени доколко още един или две ядрени блока в България отговарят на нуждите на регионалния пазар и каква ще е цената на произвежданата от тях електроенергия, каза Ангелов.

Стана ясно още, че най-вероятно АЕЦ “Козлодуй“ ще поиска увеличение на цената на електроенергията с 2-3% от юли, за да покрие поне себестойността ѝ, тъй като в момента дружеството продава на регулирания пазар на загуба.

От ръководството на дружеството смятат, че определяща за цената, на която ще продават енергията си на НЕК от юли, е квотата от ток, която енергийният регулатор ще задължи централата да продаде за нуждите на бита. Централата обаче е притеснена от това, че НЕК не им плаща и ядреният оператор има да си прибира около 90 млн. лв. за миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес