Полша безпрецедентно блокира заключение на ЕС за правата на гей хората

Полша безпрецедентно блокира заключение на ЕС за правата на гей хората

Полша блокира в четвъртък приемането на заключенията на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" за ситуацията с човешките права в ЕС и най-вече тези на гейовете. Това се случи на заседанието на съвета в Люксембург.

България е представена там от министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Според проектозаключенията "Съветът отбелязва, че ЛГБТ продължават често да стават жертви на дискриминация, физическо насилие и подстрекаване към омраза и насилие в целия Европейски съюз". В документа се съдържал и списък с действия, които Еврокомисията смята да предприеме, за да осигури равноправие на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

И точно това дошло в повече на управляващата в Полша партия "Право и справедливост", твърдят пред "Политико" трима дипломати.

Според един от тях блокирането от страна на Варшава било "безпрецедентно и позорно".

И без това именно заради Полша тонът на заключенията е бил силно смекчен още докато те са били обсъждани на ниво работни групи и посланици.

Последвала обаче нова изненада. Тя дошла от страна на председателстващата ЕС Австрия, по-специално от правосъдния ѝ министър Йозеф Мозер. Той предложил да бъдат приети "председателски заключения". Те представляват по-скоро съвкупност от процедури, отколкото обща позиция на 28-те страни членки, уточнява "Политико". Но в този случай предложенията имали голямо значение. Защото всички останали страни от ЕС, включително Унгария, подкрепили Австрия. И Полша останала съвсем сама.

Ходът на Будапща е поредната изненада, отбелязва Клуб З. И Полша, и Унгария са заплашени от активирането на член 7, което може да ги лиши от правото на глас в Съвета на ЕС. И двете страни проявяват солидарност една към друга и твърдят, че ще наложат вето, ако се стигне до гласуване.

Споделяне

Още от Свят