Полша била "центърът на тежестта" на войските на САЩ в Европа

Полша била "центърът на тежестта" на войските на САЩ в Европа

Полша вече е "центърът на тежестта" на американските войски в Европа, заяви във Варшава високопоставен американски военен, цитиран от Франс прес.

Генерал Бен Ходжис, командващ американските сухопътни сили в Европа каза в полската столица, че страната "се е превърнала за Съединените щати в центъра на тежестта за всичко, което правим в областта на възпирането".

САЩ са разположили войници на източния фланг на НАТО срещу Русия, отбелязва Франс прес.

"Стотици американски военни тренират всеки ден на различни места в цяла Полша заради толкова важното ѝ местоположение", каза генерал Ходжис. Той увери, че страната играе "лидерска роля" в НАТО.

През май американската армия създаде нов щаб в Полша, който отговаря за около 6-те хиляди нейни войници, участващи от началото на годината в операции на Алианса и САЩ в Източна Европа, припомня Франс прес. Това разгръщане, едно от най-големите за американските въоръжени сили в Европа след края на Студената война, има за цел да успокои съюзниците в най-източната част на континента, които се безпокоят от честите руски военни маневри близо до техните граници и от конфликта в Украйна.

С военен парад във Варшава с участието на бойна техника и 1500 войници във вторник бе отбелязан Денят на полската войска. Над 200 единици бойна техника - танкове, самоходни оръдия, бронетранспортьори, мотоциклети - преминаха по улиците на столицата. В парада участваха около 60 летателни апарата - изтребители "Ф-16", "Су-22" и "МиГ-29, самолети "Це-130 Херкулес" и хеликоптери "Ми-24", Ес Дубълве-4", "Апачи" и "Блек хок" и представители на съюзниците от НАТО, които влизат в многонационалния батальон на алианса в Полша.

Денят на полската войска се отбелязва на 15 август в чест на победата над болшевишката армия във Варшава на същата дата през 1920 г. През комунистическия режим празникът е заменен с друг, а през 1992 г. властите в демократична Полша го възстановяват.

Споделяне

Още от Свят