Полша, Чехия и Унгария отиват на съд заради отказа да приемат бежанци

Трите държави са заплашени от солени глоби заради нарушаване на правото на ЕС

Хардлайнерите по отношение на миграционната политика на ЕС – Полша, Чехия и Унгария, отиват на съд заради отказа си да изпълняват квотното споразумение за бежанците по време на най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война.

"Днес подадохме иск срещу Унгария, Чехия и Полша в съда, защото те не показват по никакъв начин, дори след предупрежденията, отправени към тях през лятото, че ще спазват правните си задължения да покажат солидарност“, обяви зам.-председателят на еврокомисията Франс Тимерманс.

Делото срещу трите държави ще се води пред Съда на Европейския съюз в Люксембург. Ако бъдат осъдени, страните ще бъдат изправени пред огромни глоби до прекратяване на нарушението си.

До това развитие се стигна след дълга битка между Брюксел и столиците на трите централноевропейски държави във връзка със спорната система на релокация предимно на сирийски бежанци, въведена през 2015 г.

Механизмът предвижда пренасочване на бежанци, попаднали в една държава членка, към друга с цел по-равномерно разпределение на тежестта от засиления миграционен поток. Системата, която има временен статут, трябваше да помогне за разселване в ЕС на приблизително 120 000 бежанци, които се бяха установили предимно в Гърция и Италия през 2015 г.

Решението за прилагането на квотната система беше взето въпреки съпротивата на четири държави членки. От 2015 г. насам Унгария не е предприела каквито и да било действия по приемането на мигранти. Полша отказва да участва в механизма от декември 2015 г., докато Чехия спря да разселва мигранти от август 2016 г. насам.

"Чехия, Унгария и Полша продължават да бъдат в нарушение на задълженията си“, твърди Европейската комисия. Отговорите, които тя е получила от държавите, не са удовлетворителни и те не са поели никакъв ангажимент да изпълняват задълженията си по квотната система.

По-рано тази година Съдът на ЕС отхвърли жалба от Унгария и Словакия, които твърдяха, че квотната система е незаконна.

Откакто действа механизмът, в рамките на ЕС са разселени около 32 000 души. От Италия са разселени 10 842 души, а от Гърция – 21 524 души, сочат последните данни на ЕК към ноември 2017 г. Комисията счита, че това прави системата успешна. Тя предоставя финансова помощ на държавите, които участват в системата.

Тъй като временното действие на квотната система е към края си, Брюксел призовава държавите членки да продължат да участват в схемата, като евробюджетът ще продължи да им оказва финансова помощ за тази цел. Междувременно, паралелно тече изработването на постоянен механизъм за релокация на бежанците, който да усъвършенства сегашната квотна система.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?