Полша даде заден ход по спорния закон за Холокоста

Полша даде заден ход по спорния закон за Холокоста

Долната камара в полския парламент гласува за премахване от закона за Холокоста наказанията със затвор за създаване на внушения, че Полша е била съучастник в престъпленията срещу евреите, съобщи Ройтерс.

Тази сутрин премиерът Матеуш Моравецки поиска от парламента да приеме поправките.
 
Това стана неочаквано, но в момент, когато управляващата в Полша партия "Право и справедливост" се опитва да укрепи връзките с Вашингтон в сферата на сигурността и действията ѝ се следят внимателно от Европейския съюз, отбелязва Ройтерс. 
 
Поправките в законопроекта бяха одобрени с 388 гласа "за" при 25 "против" и пет "въздържал се", съобщи Асошиейтед прес.
 
В предишния си вид текстът предвиждаше до три години затвор за лъжливи обвинения срещу Полша за престъпления, извършени от нацистка Германия по време на Холокоста.
 
Законът разгневи Израел и Съединените щати, в момент, в който правителството и неговите съдебни реформи се гледат под лупа от Европейския съюз. 
 
"Отказваме се от наказателните клаузи", каза началникът на премиерската канцелария Михал Дворчик пред общественото радио, отбелязвайки, че тези части от законопроекта биха отклонили вниманието от първоначалната цел на закона.
 
Правителството заяви, че след обществени дебати по законопроекта е решило, че има други "инструменти", които може да използва, за да "брани доброто име на Полша". 
 
Полша ще продължи да "се бори за истината" за Холокоста, обяви Моравецки пред парламента.
 
Той подчерта, че "тези, които казват, че Полша може да е отговорна за престъпленията на Втората световна война, заслужават затвор. Ние обаче работим в международен контекст и взимаме това предвид."
 
Законът предизвика криза в отношенията с Израел, където се тревожат, че неговата истинска цел е да възпре проучването на поляци, убивали евреи през Втората световна война. Полски представители отричат подобно нещо.
 
Законът беше критикуван и от САЩ, които се опасяват, че той ще потисне правото на изразяване и научните изследвания. Вашингтон предупреди Варшава, че ако бъде прокаран, законът ще засегне стратегическите отношения на Полша със Съединените щати и Израел.
 
Законът предвижда глоби или затвор до 3 г. за приписване на отговорност на полския народ и държава за нацистки престъпения, извършени по време на Втората световна война.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят