Полша е нарушила правото на ЕС с пенсионната възраст на върховните съдии

Засягащите независимостта на съдебната власт промени предизвикаха протести в Полша

Полското законодателство за понижаване на пенсионната възраст на върховните съдии нарушава правото на Европейския съюз и принципа за независимост на съдебната система, заяви в четвъртък адвокат на Съда на общността, цитиран от Ройтерс.

През 2018 г. Полша прие закон, постановяващ съдиите от нейния Върховен съд да се пенсионират на 65 години, освен ако не получат разрешение от президента да останат на работа. На практика тази мярка принуди 27 от 72 съдии да излязат в пенсия.

Европейската комисия отнесе случая до Съда на ЕС, настоявайки, че понижаването на пенсионната възраст и изискването за президентско одобрение нарушават общностното право и принципа за независимост на съдебната система.

Съдът на ЕС разпореди Полша временно да спре прилагането на закона. Все още обаче не е постановено окончателно решение.

Генералният адвокат на Съда на ЕС Евгени Танчев заяви в необвързващо мнение, че "съдът би трябвало да постанови, че разпоредбите на полското законодателство, отнасящи се до понижаването на пенсионната възраст на върховните съдии, противоречат на правото на ЕС".

Според него разпоредбите "може да изложат Върховния съд и съдиите му на външна намеса и натиск от президента" на Полша и нарушават "обективната независимост" на съда.

Танчев изтъкна международните принципи за независимост на съдебната система, според които по-ранното пенсиониране е подходящо само когато има медицински основания или неспособност за изпълнение на служебните задължения.

В противен случай "несменяемостта" на съдиите е ключов елемент от тяхната независимост, а Полша нарушава този принцип, заяви той.

Танчев също така изтъкна "прекомерния обхват на властта" на полския президент върху съдиите, и отбеляза, че тази власт не е обект на съдебен преглед.

Съдиите от Съда на ЕС обикновено се съобразяват с мненията на генералните адвокати, макар че не са длъжни да го правят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?