Полша е по-опасна за ЕС от Брекзит, смята американски анализатор

Варшава развали отношенията си с най-важния си съсед Берлин

Полша е по-опасна за ЕС от Брекзит, смята американски анализатор

Недемократичната политика на Полша застрашава целостта на Европейския съюз много повече, отколкото излизането на Великобритания от общността. Това пише в Адам Твардовски, научен сътрудник към американския Център за нови подходи към охраната и сигурността в "Нешънъл Интерест" (The National Interest).

Според него Великобритания винаги може да бъде сдържана от участниците в европейския проект. Въпреки нестабилността на пазарите в седмицата след британския референдум, ЕС ще оцелее и без Лондон.

Но е много по-малко вероятно да може да издържи на нарушенията на своите закони и пренебрежението спрямо собствените му ценности от страните-членки, които се присъединиха преди около 10 години, като предизвикаха огромни рискове и разходи за общността.

Само преди година Полша за пръв път в историята си имаше огромно влияние в ЕС. След присъединяването Варшава проведе реформи, разви икономиката и зае място сред водещите държави в европейския проект. Нещо повече, през 2014 г. лидерите на ЕС "символично" назначиха полския премиер Доналд Туск за ръководител на Европейския съвет.

Полша стана остров на политическа и икономическа стабилност, а в гласа ѝ започнаха да се вслушват както никога досега.

Нещата се промениха коренно през 2015 г., когато на власт се върна председателят на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, който стана и фактическият лидер на държавата.

Варшава развали отношенията си с най-важния си съсед - Берлин, а репутацията на Полша като надежден европейски партньор беше опетнена след отказа да сътрудничи с ЕС при решаването на проблемите с имиграцията и промяната на климата.

Направените промени в законите за медиите и за Конституционния съд поставиха под въпрос жизнеспособността на полската демокрация и предизвикаха наказателна процедура от Европейската комисия.

Царящите в Полша политически настроения са много привлекателни за евроскептиците. Хора с такива възгледи могат да подкопаят европейските норми на живот, като при това се възползват от всички предимства на членството в ЕС. В този случай проектът за обединена Европа ще пострада много по-тежко, отколкото от Брекзит.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа