Полша е против Европейски съюз на две скорости

Витолд Вашчиковски

Новият полски външен министър Витолд Вашчиковски заяви, че страната му иска Европейският съюз да гарантира еднакво отношение към всички страни членки, особено сега, когато блокът е изправен пред редица кризи, заплашващи неговото единство, предаде Асошиейтед прес.

В реч пред полския Сейм Вашчиковски припомни, че Европа е засегната от кризи в сигурността, по границите си и в самата идея за съюза. Той подчерта, че Полша желае да участва в тяхното решаване.

Консервативният външен министър се обяви срещу Европейски съюз на две скорости и предупреди, че ЕС се разпада. Той разкритикува проекта за по-голяма интеграция в еврозоната и идеята за "мини Шенген". "Ние искаме Европейски съюз от свободни и равнопоставени страни. Пътят, който води към него, не е пътят към Европа на две скорости", каза той, цитиран от Франс прес.

Привържениците на по-тясната интеграция в еврозоната искат координирано управление на икономиката, което на практика означава политически съюз, посочи също Вашчиковски. Но изрази мнение, че днес не съществува справедлив и демократичен начин да се изберат ползващи се с доверие ръководители на един такъв съюз.

Вашчиковски припомни, че "идеята за "мини Шенген" се отнася до страните от старата Европа и не взима под внимание източна и централна Европа, и предупреди, че Полша ще се противопостави на това.

Той подчерта, че Полша ще води по-независима политика в рамките на ЕС, отколкото досега, и едновременно ще възразява срещу всички опити за разделение, застрашаващо националните ѝ интереси.

Вашчиковски каза също, че Полша очаква от НАТО да ѝ предложи по-осезаеми гаранции за сигурност пред лицето на "политиката на сила" от Русия, която по думите му се стреми да промени световния ред след края на Студената война. Същевременно той се обяви за по-прагматични отношения и за отворени канали на комуникация с Москва. "Ние няма да възразим на среща на Съвета НАТО-Русия, ако сред темите е въпросът за Крим и войната в Източна Украйна", каза Вашчиковски.

Той подчерта, че е в интерес на Полша да бъде съхранен суверенитетът и териториалната цялост на Украйна и се обяви за премахване на визите за пътуване на украинците в страните от ЕС.

По-късно на пресконференция полският външен министър каза, че страната му няма да подкрепи предложението за "аварийни спирачки", което според неофициални съобщения ЕС ще представи на Лондон, за да бъде намалена имиграцията от другите страни на съюза във Великобритания, съобщи Ройтерс.

Източници, близки до ЕС, казаха, че ЕС предлага на Великобритания план, при който всяка страна членка, която може да убеди правителствата на съюза, че социалните им системи са подложени на извънреден натиск, да има правото да отказва да прави в период от 4 години социални плащания на работници, дошли от други страни от съюза.

"Полша няма да приеме такъв механизъм, отсече Вашчиковски. Няма да одобрим механизъм, отказващ социални плащания на поляците, живеещи в ЕС."

Коментирайки водените в момента преговори на Варшава със САЩ за търга на стойност 5 милиарда долара за противоракетната отбрана, Вашчиковски заяви, че най-вероятно той ще бъде възобновен.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?