Полша е против задължителни квоти за мигранти, иска пресичане на нелегалната миграция

Ева Копач

Европейският съюз трябва да помага на хора, които бягат от войни, и Полша е готова да обсъжда своята роля за тази цел, но тя не желае да приеме задължителни квоти, заяви премиерът Ева Копач, цитирана от Ройтерс.

"Решения, несъобразени с възможностите на всяка отделна страна, могат да се окажат контрапродуктивни. Ето защо ние сме против всякакви задължителни квоти, но сме готови да обсъждаме мащаба на нашия ангажимент на доброволна основа", подчерта тя.

Полша не пренебрегва своите отговорности. Нашите решения трябва преди всичко да оказват ефикасна помощ на онези, които се нуждаят, а не на тези, които търсят шансове за по-добър живот, мигрирайки в Европа", добави тя.

А според външния министър Гжегож Схетина Европа трябва да направи всичко възможно, за да спре нахлуването на нелегални мигранти. "Трябва да се защитаваме от нелегална, неконтролирана имиграция", каза той по обществения тв канал ТВП-1. "Мащабите на това, което става сега, излизат извън контрол. Европа никога не се е оказвала в такава безизходица, както при сегашния наплив от нелегални мигранти", каза той, цитиран от Ройтерс.

Според Схетина въпросите за миграцията и за нейните причини изискват решение, което да бъде прието на равнище ООН. "Няма съгласие от Русия за съвместна намеса в работите на Сирия и за миротворческа мисия на северното африканско крайбрежие, за да бъде спряна по този начин миграционната вълна. През септември трябва да бъдат взети трудни решения", подчерта външният министър.

Полски медии съобщават, че граничната охрана на страната предприема превантивни мерки срещу опасността от нахлуване на бежанци. Увеличава се броят на патрулите по границите с Чехия и Словакия. Специални разпореждания са дадени на пътната полиция в южната част на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?