Полша е склонна да включи мюсюлмани в мироопазващата дивизия, която ще командва в Ирак

Полша обмисля възможността да набира войници от мюсюлмански държави за дивизията, която ще се намира под нейно командване в Ирак, предаде Ройтерс.

Това каза полският външен министър Влоджимеж Чимошевич, който е на посещение в Кувейт. Той уточни, че в частта под полско командване ще влизат войници от няколко страни и първите подробности за състава ѝ ще бъдат огласени в сряда.

Сред държавите, които пожелаха да участват със свои умиротворителни сили под полско командване, е и България.

Чимошевич посочи, че обиколката му е част от по-широката дипломатическа офанзива на Варшава в Близкия изток. Целта е да се постигне сътрудничество със страните от района за следвоенното възстановяване на Ирак и за установяването на демократично правителство в Багдад.

Полски официални лица скоро ще посетят Саудитска Арабия, Турция, Йордания и Египет, добави първият дипломат на Варшава.

Чимошевич, който преди това беше в Техеран и снощи се срещна с иранския президент Мохамад Хатами, каза пред журналисти, че иранските ръководители са обещали да сътрудничат на Полша в сектора, който тя ще администрира в южната част на Ирак.

Става дума за помощ при контрола на границите и за гаранции за свободен достъп до светите места за шиитите - Наджаф и Кербела, които се намират в полската зона. В контролирания от Полша сектор мнозинството от населението са шиити, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?