Полша е склонна към компромис с ЕС по спора за върховенството на закона

Збигнев Жобро

Полша е склонна да обмисли компромис с ЕС по въпроса за избора на съдии, каза полският правосъден министър Збигнев Жобро след разговори във Варшава с Вера Йоурова, еврокомисаря, отговарящ за върховенството на закона.

"Изразих готовност да убедя колегите си от управляващия лагер да помислим за изработване на нов модел за избор на съдии", каза Жобро пред журналисти, предаде Ройтерс.

Йоурова каза обаче, че от срещата си с Жобро не е останала с впечатление, че се предлага някакъв компромис и че разговорът е бил съсредоточен върху разногласията, която са съвсем очевидни.

Тя добави, че вратата за диалог между Полша и ЕС по въпросите на съдебната реформа остава отворена и ЕС се надява да се намери дългосрочно решение на проблемите, създаващи напрежение между Варшава и Брюксел.

Полската агенция по печата съобщи, че говорейки за евентуален нов модел за назначаване на съдии, полският министър е споменал германския, където съдиите се избират изключително от политици - от членове на Бундестага и от министрите на правосъдието на провинциите, тоест и от законодателната, и от изпълнителната власт.

Упреците към полските съдебни реформи са свързани и с прекалено голямото влияние на правителството върху избора на съдии.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа