Полша е твърдо против газпромовски компромис

Настоява не само за глоба, но и за отнемане от монополиста на бизнеса му в Европа

Петър Возняк

Варшава продължава да има непримирима позиция срещу опитите на руската компания "Газпром" да постигне споразумение с Европейската комисия за прекратяване на заведеното срещу концерна антимонополно дело за злоупотреба с монопол в осем държави от Евросъюза, пише руското издание "Комерсант" в петък.

Преди ден полската компания "Пи Джи Ен Ай Джи" (PGNiG) предложи на Европейската комисия не само да санкционира "Газпром" за нарушенията, но и да отнеме от компанията нейните газопроводи и подземни газови хранилища на територията на Европа и така да я застави да приеме отстъпки по условията на договорите си.

Анализатори се съмняват, че радикалните идеи на PGNiG ще срещнат подкрепа в Брюксел, след като "Газпром" изрази готовност да поеме задължение да промени пазарното си поведение, а ЕК се съгласи да се търси компромис, пише руското издание.

То припомня, че в четвъртък полската компания публикува своите предложения до Европейската комисия за действия срещу "Газпром" и коментира, че радикалните идеи, представени от шефа на PGNiG Петър Возняк, прехвърлят предела на провеждания от Европа "пазарен тест" на ангажиментите на руския концерн.

Возняк бе категоричен, че "Газпром" трябва да бъде глобен заради допусканите нарушения, макар в момента Брюксел да се опитва да постигне споразумение за уреждане на проблема без глоба, на базата на поемане на доброволни ангажименти от "Газпром". Шефът на PGNiG посочи, че макар и потенциалната глоба за "Газпром" да отиде в европейския бюджет, тя ще даде основание на пострадалите от действията ѝ клиенти да заведат искове в собствените си държави срещу руския монополист за нанасяне на щета

Според полското предложение от "Газпром" трябва да се поискат още отстъпки, но не под формата на доброволен ангажимент, а като директивни указания от ЕК.

"Газпром" предпочете да не коментира полската оферта, а от ЕК заявиха, че ще ги разгледат заедно с останалите становища за другите засегнати страни.

Споделяне

Още от Бизнес