Полша глоби с 57 млн. долара "Газпром"

Полша глоби с 57 млн. долара "Газпром"

Полското управление за защита на конкуренцията и потребителите глоби руския газов монополист "Газпром" с около 57 милиона долара заради отказа му да сътрудничи по делото за строителството на газопровода "Северен поток 2". Това се посочва в комюнике, публикувано в понеделник на сайта на регулатора и цитирано от ТАСС и ДПА.

Ръководителят на регулатора Томаш Хрустни е наложил глобата от около 213 милиона злоти, защото "Газпром" не спазва задължението си според европейските норми да сътрудничи на антимонополния орган по воденото срещу него дело заради създаването на консорциум за финансиране на газопровода "Северен поток 2" без необходимото съгласие на полския оператор.

Шефът на Полското управление за защита на конкуренцията и потребителите е предявил обвинения освен към "Газпром" и петимата ѝ западни партньори, които финансират проекта и се очаква да станат акционери с по 10 на сто в дружеството оператора "Норд Стрийм 2". Това са френската "Анжи" (Engie), англо-нидерландската "Шел" (Shell), германските "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall) и австрийската "О Ем Ви" (OMV).

В хода на делото полският регулатор е поискал от "Газпром" да представи договoри, сключени от дъщерните му фирми с други компании, които финансират строителството на "Северен поток 2". Въпреки задължението си да направи това, "Газпром" не е предоставил исканата информация.

"Нарушаването на законодателството на страна, която е член на ЕС, ще бъде наказано с финансови санкции, както то предвижда. Според мен това е предумишлено действие, което ще попречи на делото, затова реших да наложа на "Газпром" глоба в размер на близо 213 милиона евро. Това е максималната санкция, според закона, за отказ за предоставяне на информация по искане на шефа на регулатора", уточни Хрустни.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?