Полша готова на сделка с Лондон: Подкрепа за ограничаване на мигрантите срещу натовски сили

Полският външен министър Витолд Вашчиковски

Полша е готова за компромис по британските искания за ограничаване на правата на мигрантите от Европейския съюз, ако Лондон ѝ помогне да реши въпроса за разширяване на присъствието на НАТО в Централна Европа. Това заяви в интервю за Ройтерс полският външен министър Витолд Вашчиковски.

"Великобритания би могла да предложи на Полша нещо в сферата на международната сигурност. Ние продължаваме да смятаме, че ни третират като второразредни членове на алианса, тъй като в Централна Европа няма никакви значителни съюзнически сили или отбранителни комплекси, което позволява на Русия да разиграва своята партия в региона", посочи Вашчиковски.

Той изрази надежда Лондон да подкрепи исканията на Варшава, свързани с военно присъствие на съюзниците на полска територия и конкретно посочи, че това може да се постигне още на предстоящата тази година среща на върха на НАТО във Варшава.

Британският премиер Дейвид Камерън постави краен срок до края на 2017, в който да организира референдум за оставане на страната в Европейския съюз, но напоследък даде сигнали, че иска референдумът да бъде проведен още тази година. За да привлече избирателите за европейската кауза, той разчита да издейства някои промени и отстъпки в ЕС в полза на Лондон.

Камерън посети Варшава миналия месец, но не стана ясно дали е постигнал пробив.

Ръководителите на ЕС трябва да обсъдят британските предложения на срещата на върха през февруари.

Полша е против това основно искане на Лондон за реформи в ЕС, защото поляците са най-активната от гледна точка на трудова дейност национална група от друга страна членка на ЕС във Великобритания.

Същевременно се очаква при подобна сделка за последва остра реакция от страна на Москва. НАТО не е склонна да разполага постоянно войски в Централна Европа, като някои държави се опасяват от нарушаване на споразумението от 1997 г. между НАТО и Русия за размера на силите в страните от бившия Варшавски договор.

92 на сто от жителите на Великобритания от полски произход постоянно работят в страната или учат в британските вузове.

Освен това на Острова действат 22 хиляди полски фирми.

Новото консервативно правителство на Беата Шидло обаче се стреми да постигне дипломатическа победа на срещата на върха на алианса във Варшава през юли. Срещата ще бъде подготвена през февруари, като се допуска, че Варшава е склонна на сделка с Лондон, но иска НАТО да разшири присъствието си в Централна Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?