Полша готви законова забрана на комунистическите символи

Полското правителство на министър-председателя Ярослав Качински от консервативната партия "Право и справедливост" (ПИС) е изготвило проектозакон за премахване на символите на комунистическия режим от обществения живот, предаде в петък Дойче пресе, цитирана от БТА.

Ако законът бъде одобрен от парламента, ще бъде забранено да се използват имена на комунистически лидери за улици, училища, мостове, паркове и дори кораби, самолети и влакове, съобщи полската телевизия "Ен 24".

Законът ще отмени също така всички медали, ордени и почетни титли, които са били давани от комунистическите власти между 1944 г. и краха на комунизма през 1989 г..

Предложението е част от стремежа на ПИС да премахне от обществения живот в Полша всички следи от комунистическата система.

Бившата комунистическа партия Съюз на демократичната левица, която е в опозиция, изрази силна съпротива срещу проектозакона. Съюзът заяви, че не Варшава, а местните власти решават какви да бъдат имената на улиците.

Осемнайсет години след падането на комунизма в Полша премиерът Качински обяви, че ще "декомунизира" обществения живот. На 15 март влезе в сила закон, изискващ от 700 000 лица, заемащи обществени длъжности, да декларират дали са били сътрудници на бившите тайни служби. Под ударите на закона попадат чиновници, университетски преподаватели, юристи, журналисти, ръководни кадри в банки и компании, родени преди 1972 г. Посочилите неверни данни рискуват забрана да упражняват професията си до десет години.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?