Полша и България ще работят за запазване на политика по сближаване след 2020 г.

Радев иска енергийна инфраструктура, която да свърже двете страни

Полша и България ще работят за запазване на политика по сближаване след 2020 г.

Полша и България ще работят за запазване на политиката по сближаване в Европейския съюз и след 2020 г. Развитието на отделните държави и региони в ЕС и свързващата ги инфраструктура не е равномерно. Това налага да бъде оказана допълнителна подкрепа за реализацията на проектите за транспортна и енергийна свързаност в Централна и Източна Европа.

Това е общата позиция на президентите на България и Полша Румен Радев и Анджей Дуда, които проведоха двустранна среща в Мюнхен, съобщи прессекретариатът на държавния глава.  Радев и Дуда участват в Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, посветена на проблемите на бежанците.

По-добрата свързаност в Източна Европа ще насърчи търговския обмен в региона, ще осигури по-висок икономически растеж и ще бъде от полза за целия Европейски съюз, е общата позиция на Радев и Дуда, е посочено в съобщението.

Българският президент е приел поканата на полския си колега да представлява страната ни на втората среща в рамките на инициативата „Три морета“, инициирана от Хърватия и Полша, която ще се проведе в полския град Вроцлав. На срещата се очаква да бъдат подписани и първите споразумения за усъвършенстване на регионалната енергийна и транспортна инфраструктура.

Запазване на Кохезионната политика

 Запазването на Кохезионната политика към България след 2020 г., като фактор за икономически растеж и сближаване с по-развитите държави в ЕС е от изключително значение, заяви на срещата  Радев.

Той е получил уверение от Дуда, че Полша разбира значението на запазването на Кохезионната политика за България и подкрепя българската позиция.

Енергийна свързаност

Енергийната диверсификация  е от ключово значение за Източна Европа. Това ще увеличи сигурността в доставките на енергийни ресурси и ще доведе до намаляване на техните цени, е позицията на двамата президенти.

Държавите от региона ще продължат усилията си за разширяване на енергийните мрежи по коридора „Север-Юг“, които ще позволят алтернативни доставки за всички страни от Източна Европа.

В Полша вече е изградено пристанище за доставки на втечнен газ, което предстои да бъде разширено и с допълнителен терминал за такъв газ от Норвегия.

България има действащ интерконектор за пренос на природен газ от Румъния.

Румен Радев е призовал за изграждането на енергийната инфраструктура, която да свърже България и Полша.

Ръст на полските туристи у нас

Двамата президенти са отбелязали позитивната тенденция в икономическия обмен и туризма.

През 2016 г. стокообменът между България и Полша надхвърля 1.3 млрд. евро. Страната ни е била посетена от 300 000 полски туристи. Дуда очаква този брой да нарасне и през 2017 г. страната ни да бъде посетена от половин милион поляци.

По време на срещата българският държавен глава е оценил високо двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и изрази желание за неговото задълбочаване.

Срещите на Радев на Мюнхенската конференция

В рамките на Мюнхенската конференция президентът Румен Радев проведе срещи и с Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността  Федерика Могерини и с европейския комисар Йоханес Хан. С тях той е обсъдил проблеми на миграционната криза и отражението и върху България.

Радев е разговарял и с президента на Естония Керсти Калюлайд. Двамата са обсъдили  сътрудничеството на двете държави в рамките на техните председателства на Съвета на Европейския съюз, както и положителния опит на Естония при  въвеждането на електронно управление.

По време на форума Румен Радев се е срещнал и със своя азербайджански колега Илхам Алиев. Той е отправил покана към българския държавен глава да направи официално посещение в Азербайджан.

В Мюнхен президентът Радев е бил поканен и на работна среща по актуални въпроси на сигурността, в която са участвали американски сенатори, висши военни на САЩ и представители на деловите среди. Форумът е бил председателстван от бившия военен министър на САЩ Уилям Коен и командващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа ген. Къртис Скапароти.

Споделяне

Още от Европа