Полша и Израел отзоваха посланиците си поради спор за имущество на полски евреи

Павел Яблонски

Полша и Израел отзоваха посланиците си, след като израелското посолство окачестви като "неморален" нов закон, който може да попречи на възстановяването на имуществото на полски евреи, конфискувано през Втората световна война, предадоха Франс прес и ДПА.

Полският заместник-министър на външните работи Павел Яблонски заяви пред обществената телевизия, че на предвидената за днес среща полското правителство ще обясни на израелската шарже д'афер Тал Бен-Ари Яалон "с факти за какво става въпрос". "Вярваме, че за нещастие в случая имаме работа с една ситуация, която някои израелски политици експлоатират за вътрешнополитически цели", добави той.

Израелското външно министерство съобщи по-късно, че също е призовало полския посланик в Израел Марк Магеровски.

В четвъртък долната камара на полския парламент одобри поправка на закона за административния процес, според която административните решения не могат да бъдат оспорвани пред съда след изтичането на 30-годишен срок. Израел изрази дълбоко разочарование от това решение.

"Новият закон ще направи практически невъзможно за оцелелите от Холокоста и техните семейства, както и за други еврейски и нееврейски притежатели на собственост, да получат реституция или компенсация за имущество, незаконно отнето по време на Холокоста и комунистическия период", заяви Световната организация за възстановяване на еврейските имоти, цитирана от ДПА.

Споделяне

Още от Свят