Полша и Литва получиха 300 млн. евро за общ интерконектор

Полша и Литва получиха 300 млн. евро за общ интерконектор

Полша и Литва подписаха финансово споразумение за изграждане на междусистемен газопровод между двете страни, финансиран отчасти от Европейския съюз, който се очаква да сложи край на енергийната изолация на балтийските републики в ЕС, предаде Франс прес в четвъртък.

Тържествената церемония по подписването на документа се състоя в Европейската комисия в присъствието на нейния ръководител Жан-Клод Юнкер, еврокомисаря по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, полския премиер Ева Копач, латвийския премиер Лаймдота Страуюма, естонския премиер Таави Рийвас и президента на Литва Далия Грибаускайте, които са в Брюксел за срещата на върха на ЕС, допълва ТАСС.

По думите на Юнкер, ЕК планира да инвестира в този проект около 300 милиона евро.

Днес, след 11 години (от влизането на Литва в ЕС), мечтата ни за енергийно единство с Европа се сбъдна, посочи Грибаускайте.

Ще укрепим позициите си в преговорите по въпроса за доставки на газ, отбеляза Ева Копач.

Газопроводът на стойност 558 милиона евро ще бъде с дължина 534 километра и с капацитет 2.4 милиарда кубични метра газ годишно от Полша към Литва и 1 милиард в другата посока. Той ще свързва Жирмунай край Вилнюс и Варшава.

Свързването на мрежите е възприемано за централен елемент от политиката на "Енергийния съюз", чиято цел е да намали зависимостта на 28-те страни членки на ЕС от руския газ и петрол.

Балтийските страни внасят изцяло газа си от Русия и на практика зависят от един доставчик.

Подписаното споразумение дава старт на строителните работи по газопровода, целта е те да приключат до декември 2019 година. Финансовата структура на проекта бе договорена миналата седмица между различните национални власти и инициаторите на проекта литовската компания Амбер грид (Amber grid) и полската Газ-систем (Gaz-System).

Споделяне

Още от Бизнес