Полша и САЩ подписаха сделка за ракети "Пейтриът" за 4,75 млрд. долара

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак подписва споразумението

Полша сключи най-голямата в историята си сделка за закупуване на оръжие. Варшава подписа в сряда споразумение с американската компания "Рейтиън" да ѝ бъдат продадени системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" на стойност 4,75 милиарда долара, а самата сделка се сключва в контекста на извършваната от Полша модернизация на въоръжените ѝ сили поради опасенията от Русия, предаде Ройтерс.

"Това е изключителен, исторически момент; с това Полша влиза в изцяло нов свят на най-съвременните технологии, въоръжения и средства за отбрана", заяви на церемонията за подписването на споразумението полският президент Анджей Дуда.

След анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и подновената военно-политическа настъпателност на Москва в региона членуващата в НАТО Полша ускори действията си за модернизация на своите въоръжени сили. Две трети от полското въоръжение е от времето на Варшавския договор, отбелязва Ройтерс.

Сделката за ракетите "Пейтриът" носи облекчение на Полша с оглед на отношенията със съюзника от НАТО САЩ, които все още са напрегнати заради полския закон, предвиждащ затвор за всякакви твърдения за полско съучастие в Холокоста. Според САЩ със закона се нарушава свободата на словото. Представители на израелските власти отстояват тезата, че той е равносилен на отричане на Холокоста, обвинение, което Полша отхвърля.

Днешната сделка е за общо четири комплекса "Пейтриът", като Варшава преговаря с Вашингтон на втория етап от сделката да закупи още комплекси, както и радар и нискобюджетна ракета-прехващач.

"Очакваме Полша да се придвижи доста бързо до втория етап на сделката. Те изразиха желание да я приключат до края на годината", каза преди подписването в телефонно интервю за Ройтерс Уес Кремър, президент на подразделението на "Рейтиън" "Рейтиън интегрейтед дифенс систъмс".

Споразумението ще позволи на Полша да провежда операции за противовъздушна и противоракетна отбрана заедно със съюзниците от НАТО Холандия, Германия, Испания и Гърция, които вече разполагат с "Пейтриът", заявиха преди това представители на Държавният департамент на САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?