Полша и САЩ са определили местата за дислоцирането на нови американски войници

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак

Полша и САЩ са се споразумели за шестте места, на които ще бъдат дислоцирани нови американски войници на полска територия. Това съобщи министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак на обща конференция със съветника в Белия дом по националната сигурност Джон Болтън, предаде Ройтерс.

През юни Варшава и Вашингтон се договориха за засилване на американското военно присъствие в Полша, за да се противостои на нарастващата руска агресивност след анексията на украинския Кримски полуостров, припомни агенцията.

"Новата декларация, която е в изпълнение на предишните ни договорености, е отложена за посещението на президента Доналд Тръмп", каза Блашчак. Той подчерта, че документът е изцяло съгласуван.
Болтън изрази съжаление, че Тръмп е отсрочил посещението си в Полша, предвидено за 1 и 2 септември. "Съжалявам, че президентът няма да може да участва в проявите, посветени на 80-ата годишнина от началото на Втората световна война", каза той и увери, че посещението ще се състои при първа възможност.

"Полша е много ценен партньор на САЩ и на НАТО и харчи повече от 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана", каза Болтън. Той добави, че съвсем скоро ще бъде определена нова дата за посещение на Тръмп.

По-рано бе съобщено, че Доналд Тръмп няма да пътува за Полша заради извънредната ситуация с урагана Дориан, който заплашва югоизтока на САЩ.

Споделяне

Още от Свят