Полша и Словакия отново се оплакаха за намалени доставки на руски газ

Така изглежда Русия се опитва да им попречи да реекспортират газ за Украйна

За втори пореден ден Полша се оплака, че получава намалени количества газ от руския газов монополист "Газпром", както и вчера впоследствие към оплакването се присъедини и Словакия. От руска страна пък втори пореден отричат твърденията за намалени доставки. От откъслечните и противоречиви информации може да се стигне до извода, че в основата на спора е желанието на Русия да попречи двете страни да извършват реекспорт чрез реверсивни доставки за Украйна. Вече месеци наред заради спор за цената Украйна не получава руски газ, като се опитва да компенсира и да попълни газовите си хранилища за зимата чрез доставки от съседните ѝ страни от Европейския съюз.

Полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG) е регистрирала свиване на обема на доставките на руски газ с 45 процента. Това стана известно след заседание на кризисния щаб на компанията в четвъртък.

Още вчера ПГНиГ (PGNiG) съобщи, че от понеделник отчита по-ниски доставки от Газпром, като във вторник те са били с около 24 процента по-малко от договорените. ПГНиГ се опитва да изясни причината, като допълни, че засега клиентите не са засегнати.

На 10 и 11 септември за спад на доставяните от Русия количества съобщиха и словашката Ес Пи Пи (SPP) и германската Е.ОН (E.ON).

"Газпром" определи вчерашната информация за намаление на доставките за Полша като некоректна и подчерта, че обемът е същият като през предходните дни - 23 милиона кубични метра.

Днес обаче и Словакия също отново съобщи, че газовите доставки от Русия намаляват, предаде ДПА в четвъртък.

Доставките днес са с 10 процента под договорените количества, каза говорител на доставчика Ес Пи Пи (SPP) в Братислава. За потребителите обаче няма да има последици, а газовите хранилища на страната са запълнени на 100 процента, отбеляза говорителят. Не бяха посочени възможни причини за намаляването на доставките.

Доставките на руски газ за Австрия се извършват в обичаен режим, съобщи австрийският вносител О Ем Ви (OMV), цитиран от ИТАР-ТАСС.

Руският газов монополист Газпром от своя страна отново увери, че износът за Полша и Словакия се извършва без изменения, в обемите от предходните дни.

"Износът към Полша се извършва без изменения - в същите обеми, както и през предходните дни, 23 млн. куб м дневно", каза говорителят на Газпром Серей Куприянов. Обемът на доставките на руски газ за словашката Ес Пи Пи през септември остават на ниво 12 млн. куб м дневно, допълни Куприянов.

Европейската комисия следи въпроса с намалените доставки на руски газ за Европа и по-конкретно към Полша, но засега не знае и очаква да се изясни дали причините за това са технически или икономически. Това заяви на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана в четвъртък от БТА.

Тя поясни, че Полша разполага с цялата налична информация, затова ЕК очаква подробности от властите във Варшава. По нейните думи, ако става дума за технически причини, темата няма да бъде част от предстоящите на 20 септември в Берлин тристранни преговори за газовите доставки между ЕК, Украйна и Русия. Ако причините са икономически, срещата ще засегне този въпрос, добави говорителят.

В разговори сме с полското правителство, за да разберем повече. Решенията ни зависят от причините за ограничените доставки, посочи Холцнер.

Същевременно още вчера Полша спря реверсивните доставки на природен газ за Украйна.

Според президента на украинската компания Укртрансгаз Игор Прокопив Русия е започнала да намалява доставките на газ за Полша, за да спре реверсът за неговата трана, чийто обем е близо 4 милиона кубични метра дневно.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа