Полша и Украйна няма да участват в нападателни акции в Ирак

Полша и Украйна изключват възможността да участват в офанзивни операции на американската армия в Ирак, заявиха министрите на отбраната на Полша Йежи Шмайджински и на Украйна Евген Марчук, предаде АФП.

Контингентът на многонационалните сили в Ирак, който е под полско командване, няма офанзивни цели, а е стабилизираща сила, заяви Шмайджински на съвместна пресконференция. Многонационалните сили са възприели принципа, че няма да водят настъпателни операции, а ще реагират само в случай, че бъдат нападнати техни войници, допълни той.

Неговите думи идват, след като полски медии съобщиха за безпокойството, изразено от полски командири по повод стратегията на САЩ в Ирак. Вчера полският външен министър Влоджимеж Чимошевич заяви пред Би Би Си, че някои от акциите на САЩ могат да бъдат определени като "кланета".

И според Евген Марчук украинският контингент не е изпратен в Ирак, за да води сражения, а да охранява комуникациите и обществените сгради. Украинският батальон изпълнява специална мисия с одобрението на върховните власти на Украйна, подчерта той.

Вчера Варшава и Киев заявиха, че ще запазят своите контингенти в Ирак в численост, близка до сегашната, припомня агенцията. Украйна има в Ирак 1650 военни, а Варшава - 2500.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?