Полша и Украйна спечелиха домакинството на Евро’2012

Полша и Украйна спечелиха домакинството на Евро’2012
Изпълнителният комитет на УЕФА избра в сряда съвместната кандидатура на Полша и Украйна за домакинство на Европейското първенство по футбол през 2012 година, съобщиха световните информационни агенции.

За провеждането на шампионата кандидатстваха още Италия и друга съвместна кандидатура на Хърватия и Унгария. Италианците бяха считани от медиите за основен фаворит в надпреварата, но в крайна сметка корупционните скандали около футбола на Апенините се отразиха негативно върху крайния избор на европейската футболна централа.

За Полша и Украйна това ще е първото домакинство на голям футболен форум. “Днес Полша и Украйна бяха избрани от Изпълнителния комитет да приемат Евро’2012 и със сигурност те са достойни победители. Въпреки това никой днес не загуби, имаше само такива, които този път не спечелиха”, заяви президентът на УЕФА Мишел Платини.

Думите на Платини предизвикаха тържества в двете страни. Председателят на Полския футболен съюз Мичал Листкевич заяви: “Сега вече има 85 милиона души, които очакват това голямо футболно събитие. Приятелството между нашите две страни има дълга история. Този голям турнир ще е един важен крайъгълен камък в историята на двете славянски нации”.

Неговите коментари бяха почти повторени и от неговия украински колега Григорий Суркис. “Това е решаващ ден за нашата страна. Той ще произведе нови възможности за Украйна в нейния стремеж за интеграция към Европа”, каза той.

Страните победителки направиха впечатляващо представяне на общата си кандидатура. В него участваха звездата на Челси Андрей Шевченко, вратарят на Ливърпул Йежи Дудек, боксьорът Виталий Кличко, бившият олимпийски шампион на овчарски скок Сергей Бубка. В церемонията взе участие и украинският президент Виктор Юшченко.

Двете печеливши държави в момента са раздирани от скандали. В Украйна вече от няколко седмици цари политическа криза, след като Юшченко издаде указ за разпускане на парламента. Полша все още се възстановява от скандала с уреждането на мачове. Правителството на страната бе предупредено от ФИФА и УЕФА за политическа намеса в делата на местния футболен съюз.

Президентът на Италианската футболна лига Антонио Матарезе заяви, че не е особено изненадан от решението. “Ние излизаме от една от най-ужасяващите трагедии в историята на италианския футбол”, заяви той, имайки предвид убийството на полицая Филипо Рачити в близост до стадиона в Катания.

Мачовете ще играят в четири украински града (Днепропетровск, Донецк, Киев и Лвов) и в шест полски (Гданск, Краков, Познан, Варшава, Вроцлав и Хорзов). Финалният мач на Европейското първенство най-вероятно ще се играе на Олимпийския стадион в Киев.

Споделяне

Още от Европа