Полша и Унгария искат "културна контрареволюция" в ЕС

Вишеградската четворка готви обща позиция за реформа

Ярослав Качински и Виктор Орбан, сн: ЕПА/БГНЕС

Полският лидер Ярослав Качински и унгарският министър-председател Виктор Орбан призоваха за културна контрареволюция, целяща да се преодолее кризата, засегнала според тях ЕС, съобщи Франс прес.

Брекзитът е прекрасна възможност за започването на културна контрареволюция, заяви снощи унгарският премиер на Икономическия форум в полския град Криница-Здруй.

Според Качински, лидер на полската управляваща партия "Право и справедливост", решението на британския референдум не показва просто промени в настроенията от другата страна на Ламанша, а криза на европейското съзнание, засегнала няколко западни страни.

Полският лидер изброи няколко европейски кризи - икономическата криза от 2008 г., която според него е смекчена, но все още не е преодоляна, миграционният проблем, сблъсъкът между Германия и страни от Южна Европа, кризата на европейското равновесие, дължаща се на отслабването на Франция, Италия и Испания и отдалечаването на Великобритания. Това води до ситуация на хегемония в полза на Берлин.

Според него единственият отговор е в реформата на ЕС.

"Тези промени трябва да доведат до културна контрареволюция, да напомнят, че богатството на Европа е в многообразието на нейните култури, техните различия и различните структури".

Опит да се интегрират тези елементи ще превърне европейската култура "в популярна култура, де факто американска", което ще ознаменува огромно влошаване за Европа, подчерта Качински.

Друг възможен вариант е да се запазят нещата в сегашното им състояние, добави Качински.

Според него това ще е възможно, ако Германия приеме да направи усилия, сравними с тези за възстановяването на бившата ГДР, равняващи се на около 2000 милиарда евро. Според полският лидер обаче Берлин не е в състояние да го направи.

Орбан, който беше обявен вчера за Мъж на годината на форума, изрази аналогични възгледи.

Той обвини европейските елити, че искат да премахнат националната идентичност. Според него, днес инициативата имат тези, които смятат, че националната и религиозната идентичност все още играят важна роля. Не съществува европейска идентичност, която да ги замени, каза Орбан.

Вишеградската четворка, членове на която са Полша и Унгария, планира да представи обща позиция на срещата на 27-те страни от ЕС за състоянието на Европейския съюз след Брекзит на 16 септември в Братислава.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа