Полша и Унгария определиха като победа компромиса за бюджета на ЕС

Предложение за санкции за нарушения на върховенството на правото ще има едва след като Съдът на ЕС се произнесе за новата регулация

Премиерите на Унгария и Полша Виктор Орбан и Матеуш Моравецки, сн. БГНЕС

Полският премиер Матеуш Моравецки определи като двойна победа компромиса за върховенството на закона, постигнат от лидерите на ЕС, предаде ДПА.

От една страна, бюджетът на ЕС може да започне да се прилага и Полша ще получи 770 млрд. злоти (174 млрд. евро) от него. От друга страна, тези средства са сигурни, тъй като механизмът на поставяне на условия бе ограничен до много конкретни критерии, каза Моравецки. По думите му освен това споразумението предотвратява опасността по-късно правилата да бъдат изменени във вреда на полските интереси.

Подобна позиция изрази и Унгария. "Ние спечелихме. В трудния период на пандемия, икономическа криза, няма време да се продължават политически и идеологически дебати, които ни пречат да действаме. Предотвратихме опасността бюджетните мерки да бъдат използвани за натиск върху унгарците да вземаме решения, които не искаме", заяви в туит правителственият говорител Золтан Ковач.

Днес министърката на правосъдието Юдит Варга съобщи в ефира на държавното радио, че Унгария ще заведе дело за анулиране на регулацията, обвързваща получаването на еврофондове със задължението страните членки на ЕС да спазват върховенството на закона.

За да забавят прилагането на тази регулация, Полша и Унгария могат да поискат от Съда на ЕС да се произнесе дали тя съответства на договорите на общността.

Процедурата може да отнеме две години, отбеляза Ройтерс.

"Никой не бива да има каквито и да е съмнения, че унгарското правителство ще атакува това (в Съда на ЕС), тъй като смятаме, че има свързани с върховенството на закона проблеми в текста на самата регулация. Сигурна съм, че Съдът на ЕС ще ги поправи", каза Варга.

Без предложения за санкции докато не се произнесе съдът на ЕС

Ако се съди по разпространения днес текст на решението на Европейският за обвързване на разходите от бюджета на ЕС със състоянието на върховенството на закона, претенцията на Полша и Унгария за победа не изглежда далеч от истината.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС приемат, че от 1 януари догодина новото условие влиза в сила. До произнасянето на Съда на ЕС обаче Европейската комисия няма да прави предложения за спиране на бюджетните плащания заради пречки пред върховенството на правото.

Предвижда се комисията да предлага спиране на средствата при всякаква установена измама, при корупция и конфликт на интереси. В решението е записано, че ЕК ще действа обективно, честно, независимо и на основата на факти, без дискриминация и при еднакво отношение към европейските страни.

Комисията ще разработи насоки за прилагане на решението на Европейския съвет, както и правила за извършването на предварителните оценки за възможни нарушения. Предвижда се спирането на средствата да става с решение на Съвета на ЕС, по предложение на ЕК, но само когато са изчерпани всички останали правни възможности и само когато е ясно доказана връзката на нарушението с щета за бюджета.

Причините, заради които се взима решение за ограничаване на бюджетните разходи, трябва да бъдат предварително включени в ясен списък. Предвижда се най-късно година след прекратяването на бюджетните плащания към дадена страна от ЕС решението да бъде преразгледано.

Разногласия в управляващата коалиция в Полша след компромиса за бюджета

Управляващата коалиция в Полша се сблъска с ново предизвикателство, след като правосъдният министър Збигнев Жобро разкритикува премиера Матеуш Моравецки за решението да приеме компромис за бюджета на Европейския съюз, въпреки че правителствени служители отрекоха коалицията да е заплашена от разпадане, предаде Ройтерс.

Жобро, който от месеци призовава за вето върху механизма, определи решението като "грешка". "Всички заплахи, които лидерите на обединената дясна коалиция обсъждаха напоследък, сега са реални", заяви той във Фейсбук.

"Решението за приемане на тази клауза в бюджетния пакет без правно налагани гаранции е грешка", каза Жобро, който е лидер на по-малкия партньор в управляващата коалиция - дясната партия "Солидарна Полша". По думите му неговата партия ще се събере, за да обсъди по-нататъшни стъпки.

Много консерватори в Полша казват, че механизмът за върховенството на закона може да бъде първа стъпка за принуждаването на страната да приеме политики като гей браковете.

Членове на правителството обаче настояха, че е нормално да има някои разногласия в коалицията, оглавявана от националистическата партия "Право и справедливост", и че многообразието на коалицията е нейна сила.

"Надявам се, че това няма да доведе до каквито и да е ходове в обединената дясна коалиция. Естествено е определени фракции да обсъждат стратегия как да се действа по-нататък", каза началникът на премиерската канцелария Михал Дворчик.

Заместник министър-председателят Ярослав Говин, лидер на центристката партия "Споразумение", която също е част от управляващата коалиция, заяви по-рано през седмицата, че ако не бъде постигнат компромис с ЕС, може да са необходими нови избори в Полша.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?