Полша иска ускоряване на добива на шистов газ

Полша очаква от държавните си компании да положат здрави усилия за разработването на находища от шистов газ в страната, така че първите резултати да станат видими през 2014 , заяви министърът на финансите Миколай Буджановски, цитиран от Ройтерс в петък.

Без съмнение, следващите две години ще са време на огромен ангажимент от нашите компании към шистовия газ, най-вече от фирмите PGNiG, PKN Orlen и Lotos, каза министърът.

Можем съвсем реално да мислим за първи добиви от шистов газ - засега в малки обеми - през 2014 година, най-късно през 2015 година, допълни той.

По думите му се очаква всяка държавна компания да извърши поне 12 сондажа за шистов газ годишно и след това да извърши поне 12 процедури за ускоряване на извличането на гориво.

Думите на Буджановски идват ден, след като българският парламент забрани проучванията и добивите чрез метода на хидравлично разбиване, известен още като фракинг, посочва агенцията.

Полша възлага големи надежди на шистовия газ, тъй като е силно зависима от доставките на природен газ от Русия. Близо две-трети от необходимите 14 млрд. куб. м синьо гориво годишно идват от договорите с руски доставчици.

Варшава раздаде над 100 разрешителни за проучване, включително на гиганти като американските "Шеврон" и "ЕксънМобил". По преценки на САЩ в Полша може би се намират най-големите залежи от шистов газ - от порядъка на 5.3 млрд. куб.м суровина, годна за извличане всяка година.

Ден по-рано полското външно министерство съобщи, че страната остава твърдо на позицията си да продължи проучванията за шистов газ въпреки решението на България да се откаже.

Българският парламент гласува забрана на проучванията за шистов газ, с което Полша може евентуално да остане изолирана в ЕС.

Това няма да промени сегашната позиция на Полша. Всяка страна от ЕС има свое суверенно право да определя сама позицията си по отношение на своите енергийни ресурси, съобщи полското външно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес