Полша избира между двама кандидат-президенти

Полша избира между двама кандидат-президенти

В Полша се провежда първият тур на президентските избори, които са първи за страната след влизането ѝ в Европейския съюз, предаде в неделя ББС. И ако преди поляците избираха този, който ще ги вкара в Европа, сега вотът е за онзи, който ще може да реформира страната.

След корупционните скандали, разтресли страната, поляците не искат да далат властта на социалдемократите. Освен това, независимо от икономическия ръст, по време на управлението на Александър Квашневски равнището на безработица в страната на пракитка не е намаляла. Почти всеки пети поляк е без работа, а сред младежите процентът е двоен.

Така че главният въпрос към дузината кандидати не е колко те са чисти и честни, а как се канят да се справят с корупцията и какви социално-икоонмически рецепти предлагат.

Засилване властта на президента

Основните претенеднти за поста са двама – Доналд Туск (Гражданска платформа), който според социалоогически проучвание е подкрепен от около 40 на сто, и Лех Качински от партията “Право и справедливост”, предпочитан от 35 процента от гласоподавателите.

Лех Качински е създател на партията “Право и справедливост” със своя брат близнак. Преди две седмици политическата сила получи на парламентарните избори болшинството от местата в Сейма. Качински е за засилване на президентската власт и защита на традиционните католически ценности. Той обещава да даде на страната повече социални гаранции и намаляване на разделението между богатите и бедните, а също и да се бори с корупцията.

Опонентът ме Туск го обвинява в провинциалност и  прекален консерватизъм, н липса на икономическа програма и неефективно управление на борбата с корупцията при управлението на Вършава, чийто кмет бе Качински.

Мнозинството поляци пък е обезспокоено от това, че когато президентът и лидерът на парламентарното мнозинство, който вероятно ще стане и премиер, са братя, принципът на разделението на властта фактически не съществува.

Фаворит на бизнесмените и студентите

Доналд Туск от дяснолибералната Гражданска платформа, която е втората по големина политическа сила в парламента, се надява да победи корупцията и безработицата с полощта на оспостяване на законите, намаление на данъците и съкращаване на бюрокрацията.

Избирателите на Туск са основно студенти и представители на едрия бизнес и средната класа от големите градове.

На него обаче ще му се налага да отбива обвинения за това, че е свързан с недобюбваните в Полша либерал-реформатори, че програмата му ще доведе до още по-голяма разслоение на обществата в Полша и че ориентацията му към по-голяма интеграция в Европейския съюз ще доведе но обезличаване на полската идентичност.

Още от Свят