Полша избира президент между Доналд Туск и Лех Качински

Полша избира президент между Доналд Туск и Лех Качински

В неделя в Полша започна вторият тур за президентски избори. Изборният ден трябваше да започне в 6 часа местно време и да продължи до 20 часа вечерта, но заради по-късното отваряне на няколко избирателни секции гласуването ще продължи до 20:25 часа, предаде ББС.

30 млн. поляци, имащи право на глас, трябва да направят избори между либерала Доналд Туск и консерватора Лех Качински.

Избирателната активност до 10 сутринта беше 8.56%, което е малко повече от гласувалите на първия тур за президентски избори до същото време.

На първия тур преди две седмици нито един от 12-те кандидата не получи решаващо надмощие.

На балотаж излязоха Туск, който събра 36% от гласовете и Качински, който получи поддръжката на 33% от участвалите в изборите.

В течение на един месец на полските избиратели им се налага за трети път да участват в избори, което може да се отрази на избирателната активност, по начало ниска на парламентарните избори и на първия тур за президентски избори.

И Туск, и Качински водят политическото си начало от профсъюзното движение “Солидарност”, което изигра решаваща роля при свалянето на комунизма преди 16 години, но възгледите им за развитието на страната се различават.

Основните разногласия са колко далеч трябва да стигне Полша при въвеждането на принципите нас свободния пазар.

Туск, който е на 48 години, е убеден, че такива реформи са необходими, за да се активизира икономическият растеж и да се създадат нови работни места.

Избирателната кампания на Туск завърши с призив за гласуване “за мечтите на поляците, които искат да живеят в богата и сигурна страна, които вярват, че в политиката може да побеждава доброто”.

Качински, който е на 56 години, критикува своя съперник и нарича програмата му опасен либерален експеримент.

Качински предлага да се запази социалната политика в Полша, където се отчита най-висока безработица от страните на ЕС. Според него, философската основа на тази политика трябва да станат традиционните католически и семейни ценности.

Сегашният президент, бившият комунист Александър Квашневски не може да участва в изборите, тъй като вече беше на този пост разрешените от закона два мандата от по пет години.

Според конституцията на страната по-голямата част от властта е съсредоточена в ръцете на министър-председателя на Полша, но президентът може да налага вето на законите и да играе важна външнополитическа роля.

Острата предизборна борба преди вторият тур практически спря формирането на десноцентристкото коалиционно правителство, което трябва да съставят двете партии, подкрепящи съперниците за президентския пост.

Преди месец “Гражданската платформа” на Туск и “Закон и справедливост” на Качински спечелиха парламентарните избори в Полша.

Още от Свят