Полша изпрати втори батальон в Кербала

От днес има заповед за засилено полско присъствие в Кербала с допълнителен батальон и преразпределение на ангажиментите, обяви в Пловдив президентът Георги Първанов. Според него това ще позволи на българския батальон да се концентрира върху изпълнението на задачите, които бяха залегнали в първоначалния оперативен план още при сформирането на първата ни мисия.

Със заповед на бригаден генерал Едвард Грушка, командир на Първа бригада от Многонационалните сили, в района е дислоциран полски батальон, съобщиха от Министерство на отбраната. Командирът на полския батальон е назначен за военен губернатор, а командващият втория ни контингент подп. Петко Лилов - за негов заместник. По време на мисията на първия ни батальон губернатор бе подп. Петко Маринов.

Продължава дейността на българския контингент по осигуряване на обществения ред и подобряване на условията на живот в зоната за отговорност. Няма промяна в определените задачи, които изпълняват българските военнослужещи - ескортиране, патрулиране в гр. Кербала, охрана на полицейския участък и охрана на складовете за боеприпаси в град Ал Акхадир.

Президентът Първанов настоя пред полския президент Квашневски за засилване на присъствието на партньорски войски в зоната, където са българите, веднага след атентата срещу база "Индия", при който загинаха петима наши военнослужещи на 27 декември м.г.

Първанов заяви още, че ситуацията в Кербала в момента е сложна заради протичащия там шиитски празник и призова бдителността на българския батальон да не намалява.

Още вчера министърът на отбраната Николай Свинаров каза, че обстановката в Кербала е усложнена заради започващите днес религиозни празници. В иракския град до 10 март се очакват над 3 милиона поклонници и командването на батальона в Кербала е предприело мерки за активизиране на дейността по охраната на града. Най-големият риск за нашите ще е около рожденния ден на Саддам Хюсеин на 28 април, предупреди неотдавна и шефът на военното разузнаване ген. Пламен Студенков.

"Имаме пълното съдействие на коалиционните партньори от американската военна полиция и полския батальон, които ще подсилят действията на българските военнослужещи по време на религиозните празници", съобщи Свинаров.

В момента в Кербала има 420 български военни. Очаква се до 10 март да заминат още 70 техни колеги, които се подготвят за мисията на мястото на отказалите се в последния момент преди заминаването на втория батальон. Заради принципа на доброволност не се намери желаещ да оглави батальона и компромисно само за един месец там бе подп. Наско Люцканов, който бе отзован защото не знае английски.

Днес министър Свинаров за пореден път изрази надежда през следващата седмица промените в закона за отбраната и въоръжените сили да бъдат обсъдени и приети от парламента. Те предвиждат в договорите за набиране на войници предварително да се съдържа и клауза, че могат да бъдат изпращани в задгранични мисии.

Няма нищо лошо, че и третият контингент се набира доброволно, ние не можем да стоим и чакаме, докато влезе в сила нормативната промяна, посочи военният министър, цитиран от БТА. Дори и да влезе промяната, ние нямаме подготвени такива подразделения. Надявам се за четвъртия контингент въпросът да бъде решен, допълни Свинаров.

Свинаров постави въпроса и за необходимостта от набиране на средства за подготовката и осъществяването на мисията на третия пехотен батальон в Ирак. Едната схема е изнасянето в отделно перо в бюджета, с преструктуриране в рамките на МС, или с промени на закона, поясни Свинаров.

Когато Българската армия изпълнява национално отговорни решения, взети от българския парламент, няма нищо лошо в това да се промени и законът за държавния бюджет в тази му част, коментира Свинаров.

Един от примерите за набиране на средства е освобождаване от ДДС на доставки за армията, което е трайна практика в държавите-членки на НАТО, смята министърът.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?