Полша изтегля една трета от контингента си в Ирак до края на февруари

До края на февруари Полша ще намали с 800 войници силите си в Ирак, наброяващи 2400 души, като част от предварително обявените си планове да съкрати присъствието си в страната след изборите, заяви в понделеник министърът на отбраната Йежи Шмайджински. Полша се надява да се изтегли от Ирак до края на годината, припомня Асошиейтед прес.

Заместникът на Шмайджински - Йежи Земке, заяви, че надеждата е изборите да доведат до стабилност, така че Полша да може да продължи да изтегля войските си. Сега те ще пренасочат вниманието си от операциите за поддържане на сигурността към обучението на иракчаните, добави Земке.

Полша командва многонационална дивизия в иракската зона Център-Юг, в чийто състав е българският контингент.

В същото време лидерът на демократите в американския Сенат Хари Рийд заяви, че е необходима стратегия за изтегляне на американските войски от Ирак.

Бившият съперник на Джордж У. Буш на президентските избори Джон Кери смята, че изборите в Ирак само отчасти отговарят на международните норми.

В интервю пред телевизия Ен Би Си той посочи, че трудно може да нарече тези избори легитимни, след като част от страната не е гласувала.

Президентът трябва да формулира реален и разбираем план за това, което трябва да се свърши, заяви Рийд по повод изтеглянето от Ирак.

Американският държавен секретар Кондълиза Райс каза по-рано, че американските войски ще останат в Ирак, докато не бъдат обучени местните сили за сигурност, които да поемат самостоятелно задачите за опазване на сигурността в страната.

Споделяне

Още от Свят