Полша извоюва по-ниски цени за доставка на руски газ

Русия плаща скъпо, за да съхрани пазарния си дял в Европа

Полша извоюва по-ниски цени за доставка на руски газ

Руският монополист "Газпром" отстъпи пред един от най-отявлените си европейски опоненти - полската газова компания PGNiG, която получи отстъпки в цените на доставяния руски газ, което обаче няма да спре започнатото от Европейската комисия антимонополно разследване срещу "Газпром".

Двете компании са подписали във вторник допълнение към "Ямалското споразумение" за газови доставки в Полша по тръбопоровода Ямал-Европа, в което са преразгледани принципите на ценообразуване. Благодарение на новата формула за газовите цени Полша се очаква да икономиса близо 1 млрд. долара през 2012 г. След сделката акциите на компанията се повишиха с над 10 процента. Акциите на "Газпром" се понижиха с 0.4%, въпреки ръста на отрасловия индекс с половин процент.

Двете страни са се договорили също за прекратяване на арбитражното дело в Стокхолм, инициирано през февруари от Полша, предаде Ройтерс.

Направените от "Газпром" отстъпки ще му позволят да съхрани пазарния си дял в най-голямата централноевропейска икономика, но ще увеличи и без това тежкото бреме на ретроактивните плащания към клиенти в ЕС.

Полша консумира около 15 млрд. куб.м газ годишно, около 3% от общото газово потребление в ЕС, като основният ѝ доставчик е Русия.

Ройтерс припомня, че европейските клиенти се опитват да ревизират дългосрочните договори с "Газпром", обвързващи газовите цени с тези петрола, като в същото време трябва да продават на потребителите на по-ниски цени на дребно, свързани с свободния спотов пазар.

"Газпром" бе атакуван от арбитражни искове заради високите си цени и бе принуден да даде отстъпки на германските концерни E.ON и RWE , на италианските ENI и Edison, както и на гръцката DEPA.

Руският държавен монополист плати 4.25 млрд. долара по тези споразумения през първата половина на тази година и нетната му печалба за второто тримесечие се сви двукратно.

Дадените от "Газпром" ценови отстъпки оказват натиск върху други износители на газ като Норвегия, Катар, Алжир, Либия и Азербайджан, които също разчитат на дългосрочни договори, да ревизират условията на доставка.

Според Русия постигнатите договорености означават, че тя е в състояние да отстоява установения модел по дългосрочните договори за газови доставки срещу засилващите се искания за определяне на цените според спотовите пазари.

Съгласявайки се на ценови отстъпки, Русия плаща висока краткосрочна цена в защита на дългосрочната си позиция като доминиращ газов доставчик на Европа, отбелязва Ройтерс.

ЕС разчита на Русия за около една трета от общото си потребление на газ, но "Газпром" е още по-зависим от ЕС, тъй като 80% от продажбите му са за Европа.

"Това е важна стъпка за възстановяване на конкурентността на дългосрочните договори на PGNiG", заяви Алекснадър Медведев, зам.-шаф на "Газпром".

"Газпром" съобщи, че в подписаното допълнение към договора, в което цените на газа остават свързани с тези на петрола, са взети предвид пазарните цени на природния газ и рафинирани продукти, доставяни по тръбопорвода Ямал – Европа, но остава в сила принципът "вземай или плащай" (take-or-pay) и принципите на дългосрочните договори.

"Спотов компонент ще бъде отчитан, но във формулата на цената не е въведен", заяви източник, близък до преговорите.

Дори и след отстъпките, които "Газпром" бе принуден да направи, дългосрочните му договори си остават неконкурентни в сравнение със спотовите цени.

ЕС, който е в непрестанни грижи заради енергийната си зависимост от Русия, не желае да плаща по формула, при която стойността на руския газ е обвързана с цените на петрола. Клиентите в ЕС искат и по-голяма ориентация към спотовите котировки на природния газ, освен това оспорват принципа "вземай или плащай". Всички тези претенции намериха място в започналото през септември официално разследване на Еврокомисията срещу "Газпром".

Разследването за дългосрочните договори и възможна злоупотреба с пазарно положение на "Газпром" е основно спрямо страните от Централна и Източна Европа, които преди бяха част от Съветския блок.

Италианската компания Eni, която е най-големият клиент на "Газпром" и негов партньор в проекта "Южен поток", съобщи през октомври, че ще търси възможност да не продължава договорите, в които е залегнал принципът "вземай или плащай".

А чешката дъщерна компания на германската RWE вече спечели съдебно правото да не плаща глоби, произтичащи от тази формула.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес