Полша купува Ф-16 за $3,5 млрд., Локхийд Мартин инвестира допълнително $12 млрд.

Полша подписа днес договора за покупката на 48 американски изтребителя Ф-16 от компанията Локхийд Мартин за 3,5 млрд.долара, съобщиха осведомителните агенции.

Освен договора за покупката на изтребителите, полски и американски представители подписаха и споразумение за американски компенсаторни инвестиции, стойността на които надхвърля 12 млрд.долара. Инвестиционните проекти трябва да бъдат реализирани за 10 години от 2003 г., а изплащането на изтребителите трябва да започне от 2010 година.

Подписването на договора стана в полската военна академия и беше предавано пряко по телевизията. На 27 декември м.г. Полша избра американската компания Локхийд Мартин пред шведско-британския консорциус ВАЕ Системс-СААБ и френския Десо Авиасион.

Според правителството 20% от офсетната програма ще бъде под формата на инвестиции, 10% трансфер на технологии, а останалата част износ на продукция и покупки на стоки и услуги.

Сред обещаните инвестиции е проект на Дженерал Мотърс за увеличаване на капацитета на полската му фабрика, който трябва да увеличи експорта и от сегашните 200 на 600 милиона щ.долара.

Местните софтуерни компании "Компютърленд" и "Проком" също са част от сделката, но не са ясни подробности за тяхното участие. "Моторола" се е ангажирала да изгради цялостна мрежа за упрявлениее на кризи в Полша.

"Юнайтид технолоджис" и "Нортроп Груман" също ще инвестират в Полша. Първата прави двигателите на F 16, а втората радарните системи. Според американския посланик във Варшава Кристофър Хил от 1989 г. насам фирми от неговата страна са инвестирали в Полша 8.7 млрд.щ.долара.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?