Ненчев забърка хаос с бойната авиация

Полша може да ни даде назаем двигатели за МиГ-овете без пари

Полша може да ни даде назаем двигатели за МиГ-овете без пари

Военният министър Николай Ненчев забърка хаос по въпроса как ще се поддържа българската бойна авиация, след като съобщи, че почти е договорил с Полша да ни предостави "назаем" четири двигателя за МиГ 29 без да плащаме нищо.

От обясненията му не стана напълно каква точно е идеята към момента.

България има рамково споразумения с руската корпорация РСК МиГ до септември, като спешно трябва да ремонтира четири двигателя – по два за изтребител, за да може да изпълнява задълженията си по охрана на въздушното пространство.

Така, ако Полша ни заеме два двигателя, военновъздушните сили ще могат да се справят докато тече ремонтът им в Русия.

"Имам силно усещане и вяра, че след тази среща в Полша ние бихме могли да използваме четири полски двигателя на МиГ-29 за времето, за което това е необходимо, за времето, за което постигнем по-добра договореност за по-нататъшните ремонти и поддръжка", обясни Ненчев.

Според него цената, която плаща МО на руснаците е "три пъти по-висока от цената, която взема заводът". Той обаче не уточни за кой завод става дума и какви посредници оскъпяват договора, при положение, че е сключен директно между МО и ОАО "РСК МиГ”.

Той съобщи, че цената за ремонта на четирите двигателя от руснаците е 35 млн. лева.

Александър Александров, представител на РСК МиГ в България, обаче заяви пред специализирания сайт pan.bg, че руската делегация пристига утре и към момента не е поставяна никаква цена.

Така и не става ясно обаче как точно Полша ще ни даде безвъзмездно двигатели, при положение, че ресурсът им не е никак евтин.

Ненчев е обсъдил ремонта на изтребителите по време на посещението си в Полша миналата седмица. По-рано той каза, че след изтичането на споразумението с руснаците ще се търси вариант Полша да поддържа изтребители ни.

Москва твърди, че поляците нямат лиценз за подобна дейност. По време на визитата на Ненчев в Полша обаче те са обявили, че могат да предоставят цялостна услуга на МО.

България е остро критикувана от НАТО, че е зависима от Русия, но заради липсата на средства не може да закупи нов тип боен изтребител и разчита изцяло на старите руски машини.

Споделяне

Още по темата

Още от България