Полша може да оспори преизбирането на Туск начело на Европейския съвет

Доналд Туск, сн: ЕПА/БГНЕС

Полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск е избран за втори мандат на поста в нарушение на европейското право.

"Нямаше гласуване за Туск. Имаше въпрос "Кой е против?", но нямаше въпроси "Кой е за?", "Въздържали се?" и т. н. Не е вярно, че сме изгубили с 27:1", каза той пред пред телевизия "Ти Ви Ен 24".

"Ще обясняваме това. Може да разясним, че се е стигнало до фалшификация", каза министърът. "Имаме експертизи, сочещи, че начинът, по който бе избран Туск, може да бъде оспорен на ниво европейско право", твърди той.

Варшава се опита по-рано да не допусне за шеф на Европейския съвет да бъде преизбран Туск - бивш премиер на Полша и главен политически противник на управляващата днес партия на Ярослав Качински. Според полското правителство той е превишил пълномощията си на високия пост в ЕС, като се е намесил във вътрешните работи на страната и е взел страната на опозицията по време на полската парламентарна криза през декември 2016 г. Тогава опозицията блокира дейността на Сейма с искане бюджетът за 2017 г. да се гласува повторно, защото според нея бюджетният закон е приет от властовата партия с нарушения.

Освен това Варшава критикува Туск за действията му във връзка с миграционната криза и е недоволна от факта, че един поляк на толкова висок пост не прави нищо за страната си, не лобира за нейните интереси в ЕС.

Упреците на Полша са абсурдни от гледна точка на базовите норми на ЕС, според които всички еврочиновници са длъжни да действат съгласно нормите и принципите на ЕС, а не да бъдат проводници на съответните национални интереси в Брюксел.

Самият Туск, работил вече на тази длъжност 2.5 години, се възприема от всички останали страни в ЕС не като протеже на полското правителство, което може да бъде сменено по усмотрение на Варшава, а като европейски служител, от чиято работа са доволни. Решението за удължаване на мандата му бе взето на практика без обсъждане - половин час след началото на лидерската среща.

Според източници премиерът Беата Шидло е получила само формалната възможност да повтори пред участниците претенциите към Туск, след което всички, освен Полша, са гласували за преизбирането му, допълва агенцията.

Споделяне

Още от Европа