Полша може да оспори преизбирането на Туск начело на Европейския съвет

Доналд Туск, сн: ЕПА/БГНЕС

Полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск е избран за втори мандат на поста в нарушение на европейското право.

"Нямаше гласуване за Туск. Имаше въпрос "Кой е против?", но нямаше въпроси "Кой е за?", "Въздържали се?" и т. н. Не е вярно, че сме изгубили с 27:1", каза той пред пред телевизия "Ти Ви Ен 24".

"Ще обясняваме това. Може да разясним, че се е стигнало до фалшификация", каза министърът. "Имаме експертизи, сочещи, че начинът, по който бе избран Туск, може да бъде оспорен на ниво европейско право", твърди той.

Варшава се опита по-рано да не допусне за шеф на Европейския съвет да бъде преизбран Туск - бивш премиер на Полша и главен политически противник на управляващата днес партия на Ярослав Качински. Според полското правителство той е превишил пълномощията си на високия пост в ЕС, като се е намесил във вътрешните работи на страната и е взел страната на опозицията по време на полската парламентарна криза през декември 2016 г. Тогава опозицията блокира дейността на Сейма с искане бюджетът за 2017 г. да се гласува повторно, защото според нея бюджетният закон е приет от властовата партия с нарушения.

Освен това Варшава критикува Туск за действията му във връзка с миграционната криза и е недоволна от факта, че един поляк на толкова висок пост не прави нищо за страната си, не лобира за нейните интереси в ЕС.

Упреците на Полша са абсурдни от гледна точка на базовите норми на ЕС, според които всички еврочиновници са длъжни да действат съгласно нормите и принципите на ЕС, а не да бъдат проводници на съответните национални интереси в Брюксел.

Самият Туск, работил вече на тази длъжност 2.5 години, се възприема от всички останали страни в ЕС не като протеже на полското правителство, което може да бъде сменено по усмотрение на Варшава, а като европейски служител, от чиято работа са доволни. Решението за удължаване на мандата му бе взето на практика без обсъждане - половин час след началото на лидерската среща.

Според източници премиерът Беата Шидло е получила само формалната възможност да повтори пред участниците претенциите към Туск, след което всички, освен Полша, са гласували за преизбирането му, допълва агенцията.

Споделяне

Още от Европа

Трябва ли да се отворят ресторантите?