Полша може да се откаже от руски газ, ако открие достатъчно запаси от шистов газ

Полша може да се откаже от доставки на руски газ, ако в страната бъдат открити достатъчно запаси от шистов газ. Това заяви кандидатът за президент на Полша Бронислав Коморовски, цитиран от Ройтерс.

Коморовски, който има преднина след първия тур на изборите, каза, че след няколко месеца ще бъдат направени първите сондажи за шистов газ. Оценката за резервите обаче ще отнеме няколко години.

Световни петролни компании, сред които ExxonMobil и Royal Dutch Shell, вече получиха лицензии за търсене на шистов газ в Полша, Швеция, Германия и Франция.

Полша, която ползва 14 млрд. куб. м. газ годишно, покрива две трети от нуждите си с внос на руски газ.

По-рано представител на полското министерство на икономиката предупреди, че страната може да остане без руски газ през октомври, ако не подпише договор в близките месеци.

Полша се договори с Русия за доставка на 10 млрд. куб. м. газ годишно до 2037 г., но все още задържа окончателното подписване на споразумението.

Коморовски, който е кандидат на управляващата либерална партия "Гражданска платформа", смята, че е рисковано да се подписва договор за срок, по-дълъг от 20 години. "Ако видим, че имаме достатъчно шистов газ, искаме да имаме право да обсъдим отново договора с Русия и, ако е възможно, да се откажем от него", заяви той.

Полско-руските газови договори третират и транзита на руски газ през Полша по газопровода "Ямал-Европа". Полският участък на тръбопровода е собственост на компанията Europol, в която участват полската PGNiG и руската "Газпром".

От 2006 г. досега Варшава и Москва не могат да се споразумеят за транзитните ставки, които руснаците да плащат за транзита на газ за ЕС през полска територия. "Газпром" смята, че тарифите на Europol трябва да са такива, че само да покриват разходите на компанията, докато PGNiG иска повишаване на ставката.

Очаква се спорът да намери решение до края на юни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?