Полша може и да не подпише декларация от Рим за годишнината на ЕС

Полският премиер Беата Шидло

Полша може и да не подпише заключителната декларация от насрочената за събота в италианската столица среща на върха на ЕС във връзка с 60-ата годишнина от подписването на Римския договор, ако документът не съдържа положения, които Варшава смята за жизненоважни. Това заяви полският премиер Беата Шидло в сутрешната програма на частната телевизия Ти Ви Ен, съобщи Ройтерс.

Ако декларацията не съдържа въпроси, приоритетни за Полша, ние няма да я приемем, каза тя. Единството на ЕС, защитата на тясното сътрудничество в НАТО, укрепването на ролята на националните парламенти и правилата за общия пазар, които не бива да разделят, а трябва да обединяват - това са четирите приоритета, които трябва да бъдат включени в декларацията, заяви Шидло.

По-рано тази седмица лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински каза, че Варшава твърдо ще защитава позициите си на срещата на високо равнище и няма да приеме под каквато и да е форма концепцията за Европа на няколко скорости.

Вчерашният атентат в Лондон показа, че Европа трябва да преразгледа миграционната си политика и да се замисли как да реши проблема с тероризма, заяви в телевизионното си интервю Беата Шидло.

"Преди година подобен атентат бе извършен в Брюксел. Това показва, че Европа не може да се чувства сигурна. Политиците трябва да се замислят какво става, каква миграционна политика водят. Често чувам в ЕС, че не бива миграционната политика да се обвързва с тероризма, но така не става, защото миграционната вълна, връхлетяла Европа, за жалост донесе и желаещи да се възползват от хората, търсещи помощ", отбеляза тя.

По думите на Шидло Полша няма да промени миграционната си политика и не се кани да отвори вратите си за мигранти. "Полагаме всички усилия да не се случват такива атентати . Сигурността на европейците трябва да е приоритет", каза тя.

"Естествено не всеки мигрант е терорист. Но днес (. . .) не можем да открием ефективно решение за проблема с тероризма, не можем умело да водим миграционна политика, за да не бъдат европейците застрашени от терористични атентати", изтъкна полският премиер.

Преди няколко дни европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос посети Варшава и предупреди държавите членки да не отказват да приемат бежанци.

"Комисарят би следвало да се съсредоточи върху избягването на актове като вчерашния в Лондон. Полша няма да се поддаде на изнудване като изразеното от комисаря", каза Шидло, цитирана от Ройтерс.

"Комисарят идва във Варшава и се опитва да ни каже: трябва да направите каквото е решил ЕС, трябва да приемете тези мигранти. Два дни по-късно в Лондон е извършен поредният терористичен атентат."

Въпросът за миграцията е само една от темите, по които Полша има разногласия с ЕС, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?