Полша на път да получи безвизов режим със САЩ

Както съобщава ББС Полша изглежда ще бъде първата бивша комунистическа страна от тези в Източна и Централна Европа, чийто граждани ще се възползват от безвизовия режим за пътувания до САЩ, който сега обхваща само богатите държави от Западна Европа и още няколко проспериращи страни като Австралия, Япония, Нова Зеландия.

Чешкият президент Вацлав Клаус изрази изненада от условията, поставени от САЩ за безвизов режим. Те предвиждат страната, чийто граждани ще получат това право да е член на ЕС, да не укрива терористи и да помага на американските военни операции в Ирак и Афганистан с поне 300 войници и офицери, предаде електронното издание kafene.net. Полша, която има по хиляда войника и на двете места е, като че ли, единствената държава, изпълняваща тези условия.

В САЩ живеят поне 10 милиона граждани от полски произход, а поляците са най-проамерикански настроени в Европа наред с британците. Серия от полски президенти и премиери по време на своите срещи с американски колеги настояваха за отмяна на визовия режим. Техните аргументи се свеждаха, горе-долу, до следното: французите, които са против войната в Ирак, не се нуждаят от визи, докато една баба от Гданск не може да посети внуците си в Чикаго.

Според новите предложения поляците ще имат право да остават в САЩ до 60 дни без виза, но и без право да работят. Този режим ще бъде въведен за срок от 2 години и, ако не работи, ще бъде отменен. Предложението на Сената беше посрещнато с раздразнение от Чешката република и Словакия, но посланикът на Литва в САЩ заяви, че това предложение е "пробило леда".

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?