Полша наложи солена глоба по делото "Северен поток 2" за участник в проекта

Полша наложи солена глоба по делото "Северен поток 2" за участник в проекта

Полският антимонополен орган е глобил с 40.3 млн. евро френската компания "Анжи" (Engie), която е един от потенциалните акционери в проекта за газопровода "Северен поток 2", заради това, че не е сътрудничила на регулатора по делото за строежа на тръбата. Това съобщи агенция Блумбърг, цитирайки презентация на комисията.

Не се уточнява дали са глобени и останалите компании, принципно участващи в проекта за разширение на газопровода "Северен поток" по дъното на Балтийско море от руския до германия му бряг. Отбелязва се, че анализът на документите по делото продължава.

В момента основен акционер в дружеството, реализиращо проекта - "Норд Стрийм 2", е само руската "Газпром". Плановете са след получаване на всички разрешителни за строежа руският концерн да запази 50 на сто от компанията, а германските "Винтерсхал" ( Wintershall) и "Унипер" (Uniper) , австрийската ОМВ (OMV), френската "Анжи" (Engie) и холандската "Шел" да си поделят останалия капитал като осигурят дългосрочно финансиране за половината от общата стойност на газопровода или по 950 млн. евро за всяка от западните компании.

Разследването на полския антимонополен орган за "Северен поток 2" срещу "Газпром" и петте западни компании започна през есента на 2018 г. Според регулатора тези дружества бе предварителното му съгласие са сключили финансова сделка,която може да доведе до ограничаване на конкуренцията. В крайна сметка органът попречи на руската компания и европейските ѝ партньори да създадат обща проектна компания и това принуди "Газпром" да стане единствен акционер в "Норд Стрийм 2".

Френската компания "Анжи" не е съгласна с наложената ѝ санкция и ще я обжалва незабавно, се посочва в нейно съобщение, цитирано от ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?