Полша не бърза да признае Джо Байдън за президент

Министърът на външните работи на Полша Збигнев Рау

Полша ще изчака развоя на политическата и юридическата ситуация в САЩ, преди да признае Джо Байдън за нов президент, съобщи външният министър Збигнев Рау, цитиран от Ройтерс.

Победата на Байдън на 3 ноември поставя в неудобно положение дясното консервативно правителство във Варшава, което заложи много на връзките си с президента Доналд Тръмп. То си осигури обещание за постоянно американско военно присъствие, като същевременно подложи на натиск търпимостта на Брюксел и съюзниците от Европейския съюз с отношението си към демократичните ценности.

След седмици на безплодни юридически кампании, вчера администрацията на президента Тръмп отвори пътя за прехода на Байдън към Белия дом, като му даде достъп до информация и финансиране, като в същото време продължава да оспорва изборния резултат.

Президентът на Полша поздрави Байдън за успешната кампания, но Варшава не го е признала официално за следващ президент на САЩ.

Запитан кога ще го направи, Рау посочи, че изборната колегия, която официално избира президента, няма да се събира преди 14 декември и че юридическите предизвикателства могат да продължат до церемонията по встъпване в длъжност на 20 януари.

Пред общественото радио полският първи дипломат отбеляза, че зависи от политическото и юридическото развитие в самите Съединени американски щати.

По време на предизборната кампания Байдън обвини Тръмп, че подкрепя авторитарни лидери по света и спомена Полша сред други държави, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят