Полша не изключва разполагането на американски войски

На територията на Полша може да бъдат разположени американски военни части, което няма да наруши споразуменията между НАТО и Русия, заяви полският посланик в Москва Стефан Мелер, цитиран от Интерфакс.

В интервю за руската агенция, цитирано от АП, той каза също, че в момента не се обсъжда въпросът за прехвърляне на военни бази на САЩ от Германия в Полша. Съобщенията, че САЩ обмислят подобна възможност, вероятно са обезпокоили руското правителство, смята АП.

Публикации за готвено преместване на американските бази от Германия на територията на новите съюзници на Вашингтон в Източна Европа се появиха преди седмици в западния печата. Евентуалното преместване се свързва с охлаждането между САЩ и "Старата Европа", възникнало поради различията в иракската криза.

АП припомня, че миналата седмица руското външно министерство разпространи декларация от две страници, в която предупреди, че прехвърлянето на военни бази и тежко въоръжение в бившите социалистически страни, които се присъединиха към НАТО през 1999 г., ще наруши споразуменията между Русия и алианса.

Русия и Полша очевидно тълкуват по различен начин споразуменията, които определят отношенията на НАТО с Русия, тъй като полският посланик заяви, че от чисто правна гледна точка има възможност за разполагане на американски военни формирования на полска територия, посочва АП. Мелер припомни, че макар договорът между НАТО и Полша да изключва постоянни военни бази на полска територия, ако алиансът е застрашен, е възможно временно да разположи две моторизирани дивизии.

По БТА

Споделяне

Още от Свят