Полша не пусна руските рокери приятели на Путин

"Нощните вълци" поеха от Москва към Берлин със знаме "За Родину! За Сталина!"

Владимир Путин неведнъж е изразявал подкрепата си за "Нощните вълци"

Полските гранични власти съобщиха в понеделник, че не са допуснали в Полша руски рокери, планиращи мотопоход от Москва до Берлин по случай 70-ата годишнина от победата на Червената армия над нацистка Германия, съобщи Асошиейтед прес.

Говорител на службата за охрана на границата каза, че 10 мотоциклетисти от рокерския клуб "Нощни вълци" са били спрени на границата и не им е било позволено да влязат на полска територия.

Властите в Полша заявиха миналата седмица, че няма да допуснат рокерите на "Нощни вълци", определяйки плановете им да преминат през Полша като провокация. Мотористите от клуба се зарекоха, че въпреки това ще влязат в Полша, и тази сутрин 15 от тях бяха забелязани на граничния пункт между Брест и Тереспол на беларуско-полската граница. Беларуските гранични власти ги пуснаха, но те бяха задържани в хангар от полската гранична охрана.

Мнозина поляци гледат с подозрение на "Нощни вълци", тъй като симпатизиращият на руския президент Владимир Путин националистически рокерски клуб организира прояви срещу украинското правителство и празнува анексията на Крим от Русия.

Германското правителство също изразява безпокойство от рокерите и казва, че те не са добре дошли, отбелязва Асошиейтед прес.

Германия е анулирала визите на петима членове на "Нощни вълци", посочва ТАСС, позовавайки се на германското външно министерство.

Кореспонденти на полски медии съобщават, че все пак един от рокерите от групата "Нощни вълци" е допуснат в Полша.

Близкият до Путин националистически рокерски клуб започна пробега от Москва до Берлин на 25 април. Маршрутът е около 6 хил. километра и по план преминава през териториите на Беларус, Полша, Чехия, Австрия и Германия. Пробегът трябваше да завърши на 9 май в Берлин, а руските рокери бяха заявили, че по пътя ще посетят паметници, посветени на Втората световна война.

На 16 април стана известно, че тя няма да бъдат допуснати в Берлин. Преди началото на мотопохода и полските власти казаха, че няма да го допуснат на своя територия. Протест против акцията на "Нощни вълци" изрази и Чехия.

Александър Залдостанов, ръководител на руските рокери, заяви, че клубът няма да се откаже от намерението си, независимо от забраните. "Ако слушаме всичко това, то дайте въобще да се откажем от всичко: от 9 май, от нашите загинали, от нашата история и нашите ценности.

Самият Залдостанов обаче остана в Москва, като съобщи, че паспортът му останал в посолството на една от страните членки на Шенген. Той обеща да догони колоната, ако получи шенгенска виза.

"За Родину! За Сталина!"

Германският в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" коментира в понеделник, цитиран от Дойче веле, че решението на няколко транзитни страни от ЕС да забранят похода на "Нощните вълци" е правилно.

Ако някой все още се чуди какво точно имат предвид "Нощните вълци” с акцията си по повод годишнината от края на войната - нека просто се вгледа в знамената, които развяваха мотоциклетистите на тръгване от Москва. На едно от тях пишеше: "За Родината! За Сталин!”.

Рокерите, които периодически правят реверанси пред Путин, са представители на онзи агресивен руски национализъм, който заплашва мира в Европа.

Техният мотопоход към Берлин по повод годишнината от края на Втората световна война има за цел да демонстрира именно тази ценностна нагласа. И в този смисъл решението на властите в Германия, Полша, Чехия и Словакия да забранят мотопробега е съвсем правилно.

През последните години "Нощните вълци” често участват в сблъсъци и насилия в Русия. Тоест, може да се очаква, че и в рамките на този свой поход те ще провокират някакви инциденти.

А такива инциденти ще обременят още повече и без това сложните отношения с Русия. И затова е по-добре походът да бъде забранен - нищо, че това ограничение на свободата на придвижване оставя горчив вкус в устата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?